Imatge d'una de les trobades per l'elaboració del programa el passat novembre.
Imatge d'una de les trobades per l'elaboració del programa el passat novembre.

Més de 500 persones i 300 entitats participen en l’elaboració del programa de Barcelona en Comú per a les eleccions municipals

L’organització inclou a les seves propostes per primera vegada un document polític per demanar a d’altres administracions mesures per a la ciutat, una visió metropolitana i un mecanisme de seguiment

Barcelona en Comú ha validat aquest dimecres el tercer programa electoral de la seva història. Després de dos mandats liderant el govern de la ciutat, el partit ha dissenyat un programa pel període 2023-2027 que, de nou, és el resultat d’un procés participació de gairebé un any: S’hi han implicat més de 500 persones i més de 300 entitats han formulat més de 800 propostes. Per primera vegada, el programa electoral també inclou un mecanisme de transparència per donar-li seguiment durant el mandat i que implica tota l’organització i un document polític que especifica les mesures que altres administracions haurien de tirar endavant a Barcelona.

Sota el nom de ‘Barcelona Futura’, el programa recull la feina compartida amb el teixit associatiu de la ciutat, amb mesures clau per aprofundir els grans eixos del projecte polític que Barcelona en Comú ha defensat des del 2015 a l’Ajuntament: transformació econòmica i treball de qualitat, transformació urbana i lluita contra l’emergència climàtica, protecció dels drets i la diversitat i una mirada des dels barris i l’àrea metropolitana.

Al document amb el qual es presenta la candidatura per revalidar l’alcaldia, i que es pot consultar aquí, destaquen, en l’àmbit econòmic, la inauguració de la incubadora de cooperatives més gran d’Europa per fomentar l’economia social i solidària a Can Batlló, el Bloc4BCN; la creació d’un pol empresarial de recerca i desenvolupament per reduir el consum energètic i l’impuls d’un clúster d’indústries creatives al voltant del 22@ i del Disseny Hub de Glòries.

Pel que fa a l’urbanisme, les grans línies generals passen per ampliar i estendre el model Superilla a tota la ciutat, amb la pacificació dels grans eixos viaris, incloure més carrers en la reducció de velocitat a 30 km/h i l’impuls de més i millors carrils bici. També el desplegament d’una xarxa d’aparcaments segurs de bici en plantes baixes, així com l’estudi d’extensió de les xarxes de tramvies, entre d’altres qüestions.

En l’apartat d’habitatge el programa aprofundeix en la idea d’impulsar habitatge d’ús permanent que han marcat mesures com el PEUAT anteriorment. En aquest sentit, es proposa la revisió d’espais infrautilitzats per fer-hi habitatge més assequible a àrees d’actuació concreta, el lliurament de pisos públics i assequibles i el treball en reforçar drets ciutadans en aquesta matèria com ara un servei especialitzat d’atenció a les persones que viuen de lloguer.

Altres mesures destacables són l’accessibilitat al 100% del transport públic de Barcelona, la creació d’una assemblea ciutadana per definir el model d’oci, o la obertura d’almenys deu biblioteques de les coses: espais de reparació, de préstec i d’intercanvi d’objectes.

Visió metropolitana i ambiciosa

El programa té un capítol específic per les propostes territorials, perquè el model de ciutat de la formació es construeix des dels barris. En aquest sentit, hi ha aportacions per cada districte i per cada barri que s’han generat de la mà de les assemblees de BComú, els equip de consellers i conselleres i les organitzacions veïnals. També conté una sèrie de mesures metropolitanes, amb la voluntat que Barcelona tingui un rol central a la ciutat dels 5 milions.

Amb la idea que la ciutat sovint necessita la resta d’administracions, especialment la Generalitat i l’Estat, el programa inclou una altra novetat, un document polític, amb les mesures que altres governs haurien de posar en marxa perquè Barcelona segueixi avançant, polítiques que s’exigiran durant els propers 4 anys públicament.

Per la seva banda, la proposta de seguiment del compliment del programa consisteix en dos circuits paral·lels. Un primer circuit polític que es basa en la realització de trobades periòdiques de les regidories i el seus equips i els activistes. El segon és un circuit tècnic que vol fer seguiment del nivell d’execució de les mesures.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.