El darrer informe de ‘Caminando Fronteras’ denuncia l’augment de víctimes a la frontera occidental euroafricana en l’intent d’arribar a les costes espanyoles

El portaveu de BComú, Max Cahner, urgeix a «garantir la defensa dels drets humans en els trajectes migratoris»

Aquesta setmana s’ha fet públic l’estudi anual del col·lectiu Caminando Fronteras, #DerechoALaVida2024, coordinat per la coneguda periodista i activista defensora dels Drets Humans Helena Maleno. Les xifres són esfereïdores: des de l’1 de gener fins el 31 de maig d’aquest any, 5.054 persones han mort o desaparegut a la frontera occidental euroafricana en el seu intent d’arribar a les costes espanyoles, incloent 154 dones i 50 criatures. Tots els mesos han superat les 800 víctimes amb una mitjana de 33 persones al dia i 47 embarcacions desaparegudes amb totes les persones a bord. Una xifra molt superior a la registrada l’any anterior en les mateixes dates.

Aquest estudi es basa en fonts primàries, comunitats migrants, familiars, víctimes i organitzacions socials en el terreny i conclou que «l’alarmant augment de la letalitat de les fronteres mostra clarament els efectes d’una política més preocupada pel control migratori que per la defensa del dret a la vida».

En paraules de la coordinadora de la investigació, Helena Maleno, “no podem normalitzar aquestes xifres i per això hem d’exigir als diferents països que posin els protocols de deure de socors en el mar i la defensa del dret a la vida per sobre de les mesures de control migratori. I no és tan complicat, és simplement no deixar morir a gent en les fronteres i posar tots els mitjans per a salvar les vides de les persones en risc”.

Segons Caminando Fronteras, entre les causes d’aquest increment de víctimes cal situar «els acords bilaterals que posen el focus en el control migratori, però que no estableixen protocols de col·laboració per a reforçar els mitjans de recerca i rescat quan es produeixen alertes d’embarcacions en dificultats». A aquest fet s’hi afegeix que les rutes han romàs actives fins i tot en males condicions meteorològiques, i amb embarcacions molt precàries. En aquest sentit, l’ONG denuncia que «l’actuació dels serveis de rescat continua sent molt deficient, amb pràctiques arbitràries, mitjans insuficients, recorrent al mètode de les recerques passives…».

Davant d’aquesta greu situació, el portaveu de BComú i responsable d’Internacional de la formació, Max Cahner, creu que “és una obligació de primer ordre fer front a la impunitat, la violència i la guerra a les fronteres. Urgeix garantir la defensa dels drets humans en els trajectes migratoris. No podem quedar-nos de braços plegats contemplant aquesta barbàrie”.

Llegeix l’informe complet aquí.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.