En marxa l’esperada rehabilitació de finques al barri del Besòs

BComú organitza el debat ‘Protegim l’habitatge del Besòs’ a la Rambla Prim, on s’han explicat les mesures per millorar els habitatges, els equipaments, l’economia i la vida comunitària del barri

El barri del Besòs i el Maresme, al Districte de Sant Martí, va ser construït entre els anys 50 i 60 davant la necessitat d’habitatges que tenia la ciutat. Era una antiga zona agrícola i industrial que es va transformar en un nou barri per acollir a milers de persones d’arreu de l’Estat que van arribar a Barcelona per buscar una vida millor.

El conjunt de blocs d’habitatges els va construir el Patronat de l’Habitatge de l’època franquista i també constructores privades. Edificis construïts de forma molt ràpida i utilitzant materials de mala qualitat que al llarg dels anys han fet aparèixer problemes estructurals, d’al·luminosi, de filtracions d’aigua, d’aïllaments i de manca d’accessibilitat..

Un nou barri, a tocar de Sant Adrià de Besòs, que es va fer sense preveure els mínims equipaments i serveis per als veïns i veïnes. Des dels anys 80 i, gràcies a les lluites i reivindicacions veïnals, el barri va guanyar equipaments educatius, sanitaris i esportius i es van fer millores a l’espai públic. Un veïnat que sempre ha sortit al carrer per demanar la dignificació del seu barri per deixar de ser ciutadans de segona de la ciutat.

Un Pla per millorar el parc d’habitatges

L’any 2020 el Govern Municipal, liderat per BComú, va impulsar una pla específic per a la rehabilitació dels edificis i habitatges d’aquesta zona de la ciutat. Al llarg d’una xerrada-debat, aquest matí, el sisè tinent d’Alcaldia i número 2 a les municipals, Jordi Martí, la portaveu de BComú i candidata del Districte de Sant Martí, Tània Corrons, i la consellera del Districte, Eva Campos, han explicat les mesures que s’han fet i les que es faran per millorar aquesta zona de la ciutat.

Els ponents han destacat la importància, pel barri del Besòs i el Maresme, del ‘Programa de Regeneració Urbana’ que s’ha impulsat des de l’Institut Municipal d’Urbanisme. Es tracta d’una estratègia global d’actuacions en edificis que no tenen els requisits bàsics de seguretat, funcionalitat i habitabilitat com passa en moltes finques d’habitatges d’aquesta zona de la ciutat. Un programa amb mesures de millora a nivell social, econòmic i ambiental.

Prova pilot en marxa

Dins d’aquest ‘Pla de Regeneració Urbana’, l’any 2020 es va posar en marxa una prova pilot d’inspeccions tècniques que contempla actuar en 46 blocs d’edificis privats on hi ha uns 1.000 habitatges. Els ponents de BComú han anunciat a l’acte públic que en aquests moments ja s’han inspeccionat prop de 700 habitatges, el 70% del total d’habitatges contemplats en aquesta prova.

També s’ha explicat que ja han començat les obres de rehabilitació d’un dels edificis i que vuit més estan fent els tràmits per iniciar-les. Un Pla que s’ha finançat gràcies a l’Ajuntament de Barcelona i el suport de fons europeus i sense cap ajut de la Generalitat de Catalunya.

Els representants de BComú han explicat que es tracta d’un Pla a llarg termini que demana temps però que permetrà acabar de forma definitiva, al llarg dels propers anys, amb els problemes estructurals del parc d’habitatges del barri. Un Pla que garanteix nivells dignes d’habitabilitat, d’eficiència energètica, d’aïllament, d’accessibilitat (amb la instal·lació d’ascensors) i que, en definitiva, ajudarà a cohesionar les comunitats de veïns.

Rehabilitacions per fer front a l’especulació

També han volgut deixar clar que el ‘Pla de Regeneració Urbana’ permetrà posar fre a la mirada fosca d’inversors i fons voltors que veuen en aquesta zona un caramel per invertir. Un barri situat geogràficament al costat del mar, del districte tecnològic 22@ i de zones hoteleres i comercials. Uns especuladors que miraven atentament la degradació del barri i esperaven l’enderroc d’edificis per tenir sòl disponible per construir-hi nous habitatges que acabarien expulsant les veïnes.

Nous pisos de lloguer social

L’Institut Municipal d’Habitatge també ha enllestit la construcció d’un edifici de 10 plantes amb 54 pisos de lloguer social al carrer Lluís Borrassà del barri del Besòs. Uns habitatges amb protecció oficial que tindran un lloguer mensual d’entre 375 i 738 euros. Aquest nou edifici se suma als 7 ja construïts per l’Ajuntament al Districte de Sant Martí des del 2015 i que sumen 514 nous habitatges al parc públic. Actualment se n’estan construint 279 més, que estaran enllestits els propers mesos i anys.

Més educació, ocupació i equipaments

El Besòs i el Maresme és un barri amb un nivell socioeconòmic baix, amb un nivell d’atur més alt que la mitjana de la ciutat i amb una població, en general, amb poc nivell d’estudis. L’any 2020 l’alcaldessa Ada Colau va impulsar, amb la unanimitat de tots els partits polítics de l’Ajuntament, l’anomenat ‘Compromís per a Besòs i el Maresme’ que contempla un conjunt de 70 mesures a tirar endavant els propers 15 anys amb el finançament de l’Ajuntament, la Generalitat i fons europeus.

Amb aquest compromís es posaven les bases necessàries per a millorar aquest barri a nivell de seguretat, d’espai públic, d’equipaments, d’habitatge, d’educació, d’impuls del comerç i la creació de noves empreses, de reducció de l’atur i la promoció d’activitats relacionades amb al cultura, l’educació i l’esport.

Els ponents han dit que s’ha de mirar l’educació com a «una eina social transformadora que ajudarà a reduir la precarietat laboral dels seus veïns i veïnes». En aquest sentit han celebrat la futura construcció d’una escola bressol i d’una nova Escola d’Adults, que Xavier Trias va tancar durant el seu mandat. Un centre que hauria d’ajudar a reduir l’alta taxa d’atur que es registra a la zona. Els darrers anys i, gràcies al Pla de Barris, també s’han fet millores a diferents centres educatius.

Pel què fa a l’antic cinema Pere IV, que actualment s’està enderrocant, han manifestat que és una gran oportunitat per guanyar nous equipaments al barri. Un nou edifici que, gràcies a l’impuls econòmic del Pla de Barris, serà una realitat l’any 2026. Aquí s’hi situarà una ampliació de l’actual CAP, s’hi farà una biblioteca i una sala d’actes polivalent. En aquest nou edifici han reconegut que seria interessant que també s’hi instal·lessin alguns serveis del Districte, que estaven previstos i que donarien una nova centralitat i dinàmiques al barri.

En aquest sentit Bcomú veu una oportunitat el desenvolupament del 22@, que hauria de permetre recuperar i aprofitar naus industrials per atraure activitat econòmica a la zona per generar nous llocs de treball entre els habitants del Besòs i el Maresme. Per últim han demanat la creació d’un bon pla de civisme que ajudi als veïns a estimar i respectar el seu barri. En aquest sentit s’està portant a terme una iniciativa veïnal que, a través de murals pintats al carrer, recorda la història del barri.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.