Nove Direcció Executiva de Barcelona en Comú
D'esquerra a dreta en segona fila: Max Cahner, Laura Cañadas, Júlia Trias, Xavi Farré i David Pequeño. Al davant, Gemma Tarafa, Jordi Molina i Janet Sanz (Foto: Oriol Daviu).

Pla de mandat de la Direcció Executiva de Barcelona en Comú

El passat mes de novembre, la nova Direcció Executiva de Barcelona en Comú va entomar el repte de pilotar l’organització pels propers dos anys. Després de setmanes de debats i reflexions volem compartir amb la resta de l'organització la nostra visió sobre el nou escenari polític i el rumb que l’organització hauria d'emprendre d’acord amb el mateix. Un rumb que només ens el podem plantejar de manera col·lectiva, i per això posarem a disposició de la Coordinadora i de la resta d’espais una sèrie d'objectius que beuran de la reflexió que fem a continuació.

El relat per l’etapa que s’obre

Estem davant d’una nova etapa, diferent de la de 2015 que ens va portar fins a l’Alcaldia. En l’actual context, hi ha la necessitat conjunta d’entendre les noves coordenades, fixar les principals senyes d’identitat i ser capaços d’apostar per elles, a diferents nivells i amb diferents estratègies. En aquesta nova etapa política i organitzativa, en un context de baixa intensitat de mobilitzacions, cal identificar bé les nostres prioritats per tal de centrar-hi les nostres energies.

No som els mateixos que al 2015. Vam ser capaços d’abanderar un canvi que reclamava la majoria des dels barris i sense deutes amb ningú. Al 2019 vam poder revalidar l’Alcaldia, tot i no haver guanyat les eleccions, permetent consolidar el nostre model de ciutat. Al 2023, ot i haver tingut un suport similar al del mandat anterior, no hem aconseguit revalidar l’Alcaldia i acusem d’un cert desgast. Allò que sí que es manté estable respecte al cicle anterior son les elits i els poders econòmics que volen prendre el poder de la ciutat en detriment de les veïnes. El lawfare, els lobbies i els grans especuladors van contra el nostre model de ciutat vivible, saludable i habitable que hem anat construint entre tots i totes. Però aquest és el llegat de Barcelona en Comú que ens projecta cap al futur i ens dona credibilitat: un model de ciutat on valgui la pena viure-hi.

Al llarg dels darrers anys, especialment en les darreres eleccions, les dades constaten que el nostre espai polític s’ha consolidat al voltant d’aquest model de ciutat, que ha esdevingut hegemònic. Barcelona en Comú ha aconseguit posar al centre qüestions fonamentals per la vida a la ciutat com l’habitatge, la massificació turística, l’emergència climàtica i els feminismes de la mà d’una de les grans fortaleses de l’organització, que és el lideratge que Ada Colau segueix representant per la ciutat.

Ara, des de la Direcció Executiva creiem que cal impulsar l’organització mitjançant accions que ens permetin visibilitzar l’inici d’aquesta nova etapa. Cal reforçar la presència de Barcelona en Comú al conjunt de territoris de la ciutat, fent política barri a barri. En un moment d’auge de l’extrema dreta i on els espais de progrés apel·len a les pors més que a les esperances, el nostre espai polític ha d’abanderar els anhels d’un futur millor per a la nostra ciutat.

Caminar cap a un nou model organitzatiu

En línea amb la idea d’un cicle que es tanca, volem ajudar a ressituar Barcelona en Comú en el nou context, de la mà del conjunt d’activistes i simpatitzants per tal de mantenir l’organització al rol central que ha tingut en les transformacions que ha viscut la ciutat en la darrera dècada i els any que vindran.

Treballarem en una nova estructura, més àgil i eficaç que sigui capaç d’il·lusionar i de mobilitzar. L’objectiu d’aquest nou model organitzatiu ha de respondre a una nova estratègia política que consolidi el nostre rol com a partit capaç de afrontar els reptes del S.XXI i transformar el model socioeconòmic de Barcelona. Els diversos espais de participació demanen també ser escoltats i actualitzats en base a les seva energia i les seves capacitats. S’entomarà amb el conjunt dels eixos i de la mà de la Coordinadora un procés de reflexió col·lectiva de cara a la cerca de millores que donin un nou impuls als espais en base a les prioritats estratègiques que establim d’acord amb el canvi de cicle. Definirem de manera col·lectiva un conjunt de projectes estratègics, més enllà del programa electoral, que atorguin a l’organització una personalitat pròpia, més enllà del seu espai institucional, sent capaç d’arribar a persones no polititzades per la via d’una comunicació, uns objectius i un relat frescos i desinstitucionalitzats.

Els locals de Barcelona en Comú ha d’esdevenir un àgora a disposició de les necessitats de l’organització i del conjunt d’espais i actors aliats. Els espais de participació han de tenir vida pròpia i esdevenir llocs de trobada i d’acció que ajudin a ampliar la nostra base social, impulsant un activisme útil. Més enllà de la seu, volem sortir als barris millorant la nostra implantació territorial, especialment allà on hem perdut presència, com és la franja del Besòs i el conjunt dels barris populars, amb l’objectiu d’arribar també a persones no polititzades.

El nostre Pla de mandat tindrà una durada de dos anys però serà concebut amb mirada llarga pensant en les eleccions del 2027 i més enllà. En aquest sentit, creiem que és hora d’actualitzar els documents interns projectant l’organització de cara a la propera dècada i amb aquest objectiu, de la mà de la Coordinadora, impulsarem diversos processos de debat i decisió. Alhora, cal apostar per la formació i la transmissió de coneixement així com per la generació de noves veus que permetin un procés de renovació continua en línea amb els fonaments del nostre espai polític, concebut des de la idea que la política és una etapa i no una estació final. Creiem que la Fundació Sentit Comú ha de ser un aliat clau a l’hora de generar pensament i reflexió política.

En tot aquest procés, l’organització i la seva Direcció Executiva també hauran de tenir en compte el nou escenari a nivell de recursos que s’obre en el context actual per tal d’assegurar una adecuada política de sostenibilitat i viabilitat a llarg termini.

No oblidem d’on venim i volem reivindicar el nostre mandat. Volem cuidar i posar en valor a les persones que han format part de Barcelona en Comú des dels seus inicis. Barcelona en Comú seguirà essent porta d’entrada a tothom que posi les seves capacitats i el seu cos al servei de la transformació de la ciutat.

L’organització té un repte en aquesta nova etapa que ha d’entomar col·lectivament. Des de la Direcció Executiva acompanyarem aquest procés des de la determinació, l’amor i la il·lusió de portar a Barcelona en Comú a liderar la propera dècada de progrés a la nostra ciutat.

———————————————————————————————————————-

Max Cahner – Laura Cañadas – Xavi Farré – Jordi Molina – David Pequeño – Janet Sanz – Gemma Tarafa – Júlia Trias

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.