Jordi Martí

Regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona

Article publicat originalment a Línia el 25-06-2021

Per un pla de barris metropolità

L’augment de les desigualtats socials i la conseqüent segregació urbana són reptes centrals de les ciutats.

Analitzant les dades de la regió metropolitana podem diferenciar dos períodes: fins a principis de segle, on els indicadors van millorar moderadament i s’incrementa la cohesió, i a partir de la crisi financera del 2008 i la resposta d’austeritat, on malgrat que no es retorna als nivells de desigualtat de la represa democràtica, aquesta repunta en termes de renda disponible, com podria tornar a passar amb l’impacte socioeconòmic de l’epidèmia de la Covid-19 si no apliquem mesures diferents. Les causes no neixen a la ciutat i depassen les capacitats dels governs locals, però, en canvi, la desigualtat hi aterra i provoca que els sectors més benestants s’apleguin en els mateixos territoris i els col·lectius més vulnerables facin el mateix.

Una de les característiques del municipalisme de les darreres quatre dècades ha estat, precisament, la perseverança per mirar d’igualar les condicions de vida de qualsevol ciutadà, independentment del barri on visqui. Això s’ha fet, tradicionalment, invertint en centres d’ensenyament, biblioteques, parcs, millores en l’espai públic i en la xarxa de transport.

L’aprovació de la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya el 2004 es va demostrar com un instrument eficaç per combatre la segregació urbana i escurçar la distància entre barris amb indicadors de renda, de vulnerabilitat o d’esperança de vida. Recollint aquest testimoni, el mandat passat vam impulsar un primer Pla de Barris municipal entès com una metodologia de treball que cerca millorar les condicions de vida dels ciutadans dels barris més vulnerables i minorar els indicadors de segregació urbana. Integra projectes que incrementen la inversió i enriqueixen els serveis públics, però a diferència del que s’havia fet fins ara, també provoquen l’enfortiment del teixit veïnal a través de la coproducció social dels projectes. Les darreres setmanes hem presentat el Pla de Barris de Barcelona 2021-2024, un cop finalitzat l’anterior. En aquest moment de balanç del que s’ha executat i de projectes per al futur immediat hem proposat un Pla de Barris Metropolità a l’Àrea Metropolitana de Barcelona finançat pels 85 milions d’euros que aportarà l’Ajuntament de Barcelona fins al 2023.

Les dues onades de plans de barri, la de la Generalitat i la de Barcelona, prenen dues escales diferents per definir el projecte en el seu conjunt: la primera abraçava tot el país i partia de les convocatòries de l’administració catalana a les quals els ajuntaments presentaven projectes de barris concrets. La segona generació barcelonina va ser una decisió estrictament municipal, i ha estat el mateix Ajuntament el que hi ha decidit destinar una quantitat significativa de recursos i ha triat els barris objecte de les actuacions. Una de les qüestions a dilucidar és l’escala més adequada per definir un pla de barris, les àrees d’intervenció i els territoris i barris sobre els quals s’hauria d’actuar. Objectius ambientals, de model econòmic i reindustrialització, d’habitatge, de mobilitat, de cohesió, de projecció al món… Exigiran tenir en compte la dimensió real, cada dia més regional, de la ciutat.

Segueix llegint a Línia

 

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.