Elena Guim

Arquitecta. Màster en Ciutat i Urbanisme. Ciutat I Urbanisme I Participació. Construint la ciutat de les persones. Ara, Assessora Regidoria de Ciutat Vella.

Article publicat originalment a Línia el 27-09-2022

El soroll, incompatible amb la vida

Ciutat Vella és un districte molt dens on preval l’ús residencial. Té una població de més de 108.000 residents que augmenta exponencialment comptant la població flotant, xifra que no ha parat de créixer des dels anys 90.

La seva trama de carrers estrets condiciona el tipus d’activitat que s’hi pot fer perquè ràpidament dificulta la convivència entre residents i passavolants. El soroll és un dels principals reptes als quals l’Ajuntament està fent front amb diverses actuacions. Una de les més importants: avançar l’horari de tancament de terrasses i de les activitats de restauració i venda alimentària a les zones més tensionades, una mesura que entra en vigor aquest setembre.

Al context d’un districte molt dens cal sumar les polítiques de les darreres dècades, focalitzades en convertir Ciutat Vella en un gran negoci turístic, cosa que ha provocat l’expulsió de veïns i comerços. L’objectiu d’anteriors governs municipals ha estat especialitzar Ciutat Vella en “l’economia del visitant”, centrada a oferir una cartera àmplia de serveis per als turistes de dia i de nit, als quals s’han anat afegint les activitats no regulades com els pisos turístics il·legals, els free tours, els comiats de solters o les festes nocturnes als terrats.

Les conseqüències d’aquest monocultiu turístic han estat diverses: una economia extractiva i contaminant; problemes de salut associats a l’exposició al soroll; conflictes en l’espai públic, que ha estat excessivament cedit als turistes en detriment de les veïnes, provocant la pèrdua de vida veïnal i dificultant els vincles comunitaris. I què hem fet nosaltres per revertir aquesta situació?

Hem fet un nou Pla d’Usos on hem incorporat el soroll com a element clau per establir noves activitats. També hem limitat les noves activitats que tenen impacte nocturn i l’horari dels locals comercials, especialment de les botigues conegudes popularment com a ‘24 hores’. Hem prohibit les rutes entre locals de pública concurrència. Hem elaborat un Pla d’Inspecció en què hem definit les inspeccions en els locals comercials amb música, sense limitador i/o portes obertes en tots els carrers del districte, en locals d’oci nocturn i en terrasses.

Segueix llegint més a Línia

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.