Jordi Martí

Regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona

Article publicat originalment a Línia el 29-06-2022

Barcelona és propietària del seu destí

És molt bona notícia que tants projectes triïn Barcelona, però també ho és que la ciutat esculli, només, aquells que li interessen.

Barcelona és una ciutat d’èxit. No és casualitat que iniciatives nascudes aquí, com els recents Primavera Sound o el Sónar, tinguin repercussió mundial i que grans esdeveniments internacionals vulguin vincular-se amb la ciutat. És molt bona notícia que tants projectes triïn Barcelona, però també ho és que la ciutat esculli, només, aquells que li interessen. La idoneïtat d’un gran congrés, fira, festival, competició esportiva o inversió recau en la seva coincidència amb el model de ciutat. Això ens permet, alhora, que qualsevol esdeveniment tingui la màxima repercussió per al conjunt de la ciutadania i per al teixit i l’ecosistema local, i no només en la projecció internacional.

En aquest sentit s’explica la nostra negativa, per exemple, al projecte de l’Hermitage, perquè era clarament una proposta especulativa, tenia molt poc valor cultural i era una operació immobiliària a primera línia de mar molt allunyada de les necessitats de Barcelona. O que després que la ciutat s’hagi declarat en emergència climàtica i que els efectes del canvi climàtic siguin cada vegada més evidents no veiem amb gaire bons ulls que s’organitzin uns Jocs Olímpics d’hivern a casa nostra.

L’altra cara de la moneda són projectes atractius per a la ciutat, com l’ISEA 2022, que per primera vegada en deu anys s’ha celebrat a Europa, situant Barcelona com la capital mundial de l’art electrònic. És el darrer exemple dels esdeveniments internacionals que acull Barcelona, que també és la seu del Mobile World Congress i de l’ISE, que ha arribat a la ciutat després d’anys a Amsterdam, i que va ser Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible el 2021.

En els pròxims anys Barcelona serà la Capital Mundial del Transport Públic (2023), i un any després se celebrarà la Biennal Manifesta, la més important d’art contemporani i que hem volgut que tingui dimensió metropolitana. El 2026 serem la Capital Mundial de l’Arquitectura, que aquest any ja ha estat la palanca per a la primera edició del Model, Festival d’Arquitectures. Com a gran capital cultural europea, referent en arquitectura i urbanisme i en la transformació de la ciutat, és evident que tots aquests projectes són estratègics per a Barcelona. En l’àmbit de l’esport, on també som referents, un esdeveniment com la Copa Amèrica de vela 2024 encaixa amb Barcelona, ja que la nàutica és un esport inherent en una ciutat de mar. Podem acollir-la sense haver de generar noves infraestructures i la nova formulació que ha fet l’organització significa apostar per la tecnologia, la innovació i per nous combustibles sostenibles. A diferència d’altres competicions internacionals, els organitzadors i els equips que hi competiran s’instal·laran a la ciutat dos anys abans i generaran una sinergia amb l’ecosistema d’economia blava, que ens és pròpia i ens interessa.

Segueix llegint a Línia

 

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.