«La nova llei de l’audiovisual només respon a les exigències del duopoli televisiu i les grans plataformes»

L'Eix del Dret a la Informació i la Comunicació de Barcelona en Comú se suma "als moviments de protesta dels productors independents.
L’Eix del Dret a la Informació i la Comunicació de Barcelona en Comú se suma «als moviments de protesta dels productors independents, dels mitjans privats que consideren que la informació és un servei públic i dels professionals que lluiten per evitar que el sector quedi en mans del duopoli televisiu i les grans plataformes de streaming»

El projecte de la Llei General de Comunicació Audiovisual, que el Congrés va aprovar la setmana passada gràcies a l’abstenció del PP, només respon a les exigències del duopoli televisiu i dels lobbies empresarials. És un projecte d’enormes repercussions que s’ha tramitat de manera gairebé clandestina i no atén el propòsit formal d’aplicar a la legislació espanyola la directiva europea que exigeix protegir la diversitat del sector audiovisual.

El projecte facilita que les empreses associades a Atresmedia i Mediaset i a les grans plataformes globals puguin produir continguts dins de la quota obligatòria reservada fins ara als productors independents. Aquest canvi en l’avantprojecte, introduït a última hora pel PSOE sense comptar amb el seu soci de govern, condemna a la inestabilitat i fins i tot la desaparició els centenars d’empreses del sector efectivament independents. Però no únicament això. La nova llei:

○ Converteix el ”servei públic essencial” de les lleis anteriors en “servei d’interès econòmic general”.

○ Elimina les iniciatives socials en l’àmbit audiovisual i impedeix un repartiment equitatiu de llicències entre els serveis públics, els operadors privats i els mitjans comunitaris.

○ No admet la creació d’una autoritat audiovisual independent com la que tenen tots els països del nostre entorn i deixa en mans del mercat, és a dir, del duopoli televisiu, les grans plataformes i la Comissió Nacional dels Mercats i la Comunicació (CNMC), la regulació efectiva del sector.

○ Permet la privatització i fins i tot l’eliminació del servei públic audiovisual de les comunitats autònomes.

○ No garanteix el finançament de RTVE ni del conjunt d’operadors del servei públic, inclosa l’agència EFE.

○ Permet la saturació publicitària tant al canals de televisió en obert com als de pagament.

○ Deixa de banda els drets laborals de les persones que treballen al sector en condicions cada cop més precàries.

Per aquestes raons, l’eix del Dret a la Informació i la Comunicació de Barcelona en Comú expressa la seva preocupació pel contingut del projecte de llei, que en alguns punts fins i tot empitjora les lleis del 2010 i del 2012 —proposades, respectivament, pel PSOE i el PP—, i se suma als moviments de protesta dels productors independents, dels mitjans privats que consideren que la informació és un servei públic i dels professionals que lluiten per evitar que el sector quedi en mans del duopoli televisiu i les gran plataformes de streaming.

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.