Intervenció al Plenari de la portaveu de BComú, Janet Sanz.

BComú aconsegueix el compromís municipal per posar restriccions al sector turístic per paliar la sequera

"No pot ser que, mentre es manté l’aixeta oberta per al sector turístic, li diem a la ciutadania que vigili el seu consum quan precisament la ciutadania ha fet els deures i té un consum molt baix" ha dit la portaveu, Janet Sanz. La proposició dels comuns inclou mesures concretes com ara l'obligació d’instal·lar sistemes de reutilització d’aigües grises en establiments turístics o la tarificació diferenciada entre l’ús comercial i l’ús domèstic de l’aigua

La portaveu del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha defensat avui en Plenari una proposició amb mesures concretes per fer front a la sequera tot tenint en compte la justícia social i demanant més responsabilitat a aquells que més en consumeixen, com ara el sector turístic i recreatiu. “Hem creat i planificat a nivell metropolità unes infraestructures que han sobrestimat l’aigua disponible, i encara es plantegen projectes insostenibles com el macrocasino del Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport, com si l’arribada de 20 milions més de turistes no tingués efectes en la crisi climàtica” ha explicat Sanz, que ha deixat clar que “no pot ser que siguin les famílies les que paguin els efectes d’una crisi que no han generat”. Entre altres mesures, la proposició de BComú demana ajudar les llars de Barcelona subvencionant la renovació d’aparells d’aigua i la instal·lació de dipòsits pluvials, reforçar els PAE per tal que les famílies vulnerables puguin gestionar la tarifa social de l’aigua, penalitzar el malbaratament d’aigua dels grans consumidors amb el reforç del cos d’inspectors o obligar a instal·lar en un termini de 5 anys sistemes de reutilització d’aigües grises per establiments turístics de més de 50 places.

La proposició, que s’ha aprovat amb els vots favorables dels comuns, PSC i ERC, proposa també explorar fórmules de tarificació de l’aigua diferenciada segons l’activitat a la que sigui destinada: ús domèstic o ús comercial. D’aquesta manera, el sector turístic, de luxe o la indústria, que empra l’aigua amb fins comercials, pagaria més que la ciutadania, que sovint fa servir aigua per usos essencials com ara cuinar, dutxar-se o netejar. Aquesta tarificació diferenciada ja s’aplica amb èxit a municipis com Palma, tot permetent que sigui qui més consumeix qui pagui els costos extraordinaris que genera la situació de sequera. “El que no pot ser és que, mentre es manté l’aixeta oberta per al sector turístic, li diem a la ciutadania que vigili el seu consum quan la ciutadania ha fet els deures i té avui un consum molt baix” ha conclòs Sanz.

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.