ZOOXXI, una iniciativa ciutadana sobre un nou model de zoo a Barcelona

El dissabte 8 d’octubre de 17:00 a 19.45 h tindrà lloc la primera jornada per tractar dels drets i benestar dels animals a BComú, sota el títol “ZOOXXI, una iniciativa ciutadana sobre un nou model de zoo a Barcelona" al Pati Llimona (c/Regomir, 3).

En aquesta primera jornada monogràfica organitzada per l’eix d’ecologia i el grup de treball sobre animals de BComu es tractarà el tema del zoo de Barcelona i estarà centrada en la presentació de la iniciativa ciutadana ZOOXXI . Aquesta iniciativa participativa que arrencarà a principis d’octubre als carrers de Barcelona va ser la tercera proposta més votada al procés Decidim Barcelona , i és recolzada per BComu. Hem convidat a diverses persones vinculades a la iniciativa ZOOXXI que ens presentaran en què consisteix i com es desenvoluparà aquest projecte que articula diversos àmbits sobre el debat del zoo (educació, benestar animal, cultura, conservació, ètica de la cura, transparència…). També vindrà un assessor d’Ecologia Urbana i Urbanisme per explicar-nos com estan tractant el tema del zoo des del Consistori. Després, obrirem un torn de paraules amb les persones assistents.

Els zoos són un element característic d’algunes ciutats que conforma activament els imaginaris i les percepcions socials sobre la relació entre les persones i la resta dels animals i la natura. El zoo actual a la ciutat de Barcelona encarna una institució anacrònica, hereva d’un passat colonial, que necessita replantejar-se radicalment. Al cor de la problemàtica dels zoos hi rau la ineludible qüestió moral sobre posseir una col·lecció d’animals apartats dels seus hàbitats i exhibits al bell mig de la ciutat, l’existència dels quals se supedita majoritàriament a satisfer el desig i la curiositat humana. Malgrat els limitats plans de conservació existents al zoo -desenvolupats com a resposta a les crítiques històriques a aquestes institucions-, a la pràctica, el zoo és majoritàriament un centre de confinament per a animals, on aquests són obligats a viure en unes condicions que difícilment poden satisfer les seves necessitats físiques i emocionals, així com desenvolupar els seus interessos propis per tenir una vida plena. Tot i així, cal també reconèixer el caràcter educatiu del zoo com un espai urbà en el qual potencialment tenen lloc experiències personals significatives relatives a la connexió i l’aprenentatge sobre la resta dels animals amb qui compartim el planeta. 

Històricament, els animals han tingut una influència profunda sobre les societats humanes. Des de Barcelona En Comú proposem el desenvolupament i l’aplicació de l’ètica de la cura i la compassió com a principis d’acció que ajuden a construir societats més justes. En l’àmbit de les relacions entre les persones i la resta dels animals es tracta de veure com podem avançar cap a una ciutadania més democràtica i ecològica amb propostes que converteixin Barcelona en una ciutat de referència en benestar i drets dels animals, millorant alhora la convivència a la ciutat i la protecció de la biodiversitat.

Us convidem a participar en la Jornada inscrivint-vos aquí