Article publicat originalment a CTXT el 08-08-2022

Referendúm de Chile
Referendúm de Chile

Per una nova Constitució a Xile

Barcelona En Comú expressa el seu suport a la campanya ‘Apruebo’ i Ada Colau demana al poble xilè que aquest diumenge voti “per l’esperança” i doni suport a la nova Constitució

El pròxim diumenge 4 de setembre el poble de Xile està cridat a refrendar la seva nova Constitució, la culminació d’un procés històric impulsat per la intensa mobilització popular dels darrers anys, que reclamava acabar d’una vegada per totes amb els vestigis del criminal règim pinochetista. Davant la pressió de la majoria social i l’impacte internacional de les protestes, el govern de dretes de Sebastián Piñera es va veure obligat a convocar un plebiscit l’octubre de 2020 per a decidir la redacció d’una nova Constitució política. El resultat va ser aclaparador: un 78,28% dels votants van aprovar impulsar una nova Constitució i un 79% que s’elaborés en una Convenció Constitucional. A partir d’aquí s’inicia a Xile un procés constituent conquerit per la mobilització social i s’escullen els 155 membres d’una Convenció que, per voluntat ciutadana, ha estat paritària i ha donat veu als pobles originaris del país.

Després de debats profunds, la Convenció ha aprovat aquest estiu per àmplies majories una de les constitucions més avançades del nostre temps i un exemple de radicalitat democràtica. I aquest diumenge Xile celebra un referèndum per ratificar-la, enmig d’una forta campanya de desinformació promoguda per les dretes i un sector conservador del centre-esquerra en desacord amb alguns continguts d’una Constitució de marcat caràcter social, ecologista, feminista i plurinacional.

És per això que en aquest nou moment històric per a Xile i per al món, des de Barcelona en Comú volem expressar el nostre suport a la campanya ‘Apruebo’ en favor de la nova Constitució xilena, expressió de la democràcia popular i una eina fonamental per impedir la supervivència i la rehabilitació de la Constitució del colpista Pinochet, símbol d’un temps que no pot tornar.

La nostra formació va seguir amb alegria i esperança les mobilitzacions massives de 2019 al crit de “Chile Despertó”, vam organitzar actes de suport juntament amb activistes xilenes residents a Barcelona, i l’alcaldessa Ada Colau i el llavors tinent d’alcalde Gerardo Pisarello van rebre a l’Ajuntament el llavors diputat de l’esquerra i avui president de la República de Xile, Gabriel Boric. L’11 de març passat, quan va ser investit, Colau i Pisarello van poder felicitar-lo en viu a Santiago i van aprofitar per mantenir una trobada amb la presidenta de la Convenció Constitucional, María Elisa Quinteros.

És per això que davant la importància del referèndum constitucional xilè, Ada Colau ha adreçat un missatge des de les seves xarxes a tota la població xilena, “com alcaldessa, com a dona i com a ciutadana europea i del món”, perquè votin diumenge en favor de la nova Constitució i ha explicat que “des de Barcelona hem seguit amb molt d’interès i admiració” el procés constituent de Xile, que ha titllat d’”exemplar” i del que ha destacat que hagi estat “construït des d’abaix i amb la gent, amb la diversitat de la seva població per crear una nova Constitució”.

Segueix llegint a CTXT

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.