Article publicat originalment a El Jardí el 09-03-2022

Les escoles públiques, un element integrador

Encara avui recordem el caràcter subsidiari al qual el franquisme va relegar a l’ensenyament públic envers les iniciatives privades

Fa pocs dies, s’ha sabut que l’Escola Projecte, situada a l’Avinguda del Tibidabo, passarà a formar part de la xarxa pública a partir del curs vinent. És una excel·lent notícia pel Districte de Sarrià-Sant Gervasi, que guanyarà 340 places d’oferta pública, d’un centre que compta amb un projecte educatiu de qualitat i molt consolidat amb més de quaranta anys d’història. És important que en un districte on només un 12 % dels alumnes d’entre 3 i 16 anys està escolaritzat en centres públics, quan la mitjana a la ciutat és del 46 %, i que concentra gran part del conjunt d’escoles privades i concertades de Barcelona, s’aposti per ampliar l’oferta educativa pública.

En primer lloc, precisament per corregir el desequilibri de centres educatius públics al districte, el que en té menys de tota la ciutat. Des de l’Ajuntament de Barcelona, s’està desplegant un gran esforç per garantir i millorar l’oferta educativa a tots els barris de la ciutat, per tal de satisfer les demandes socials d’ensenyament. I més en aquests moments, quan la ciutadania s’està decantant cada vegada més per l’escola pública i de proximitat. Segons dades del Consorci d’Educació de Barcelona, el 55% de les sol·licituds per fer P3 el curs vinent són per començar l’escolarització a centres públics i vuit de cada deu famílies han sol·licitat matricular els seus fills en escoles de proximitat. Els veïns de Barcelona demanen més escola pública, i la incorporació de l’Escola Projecte a la xarxa és un pas més en aquest sentit.

El conjunt de la ciutat de Barcelona pateix un dèficit històric de places públiques (com dèiem, menys de la meitat dels alumnes d’entre 3 i 16 anys van a un centre públic). És per això que cal destacar que als darrers sis anys s’hagin creat 9.500 places públiques, que són moltíssimes, tot i que seguim lluny de la resta del país, on el 70 % dels alumnes va a l’escola pública.

Segueix llegint a El Jardí

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.