Lunes, 13 diciembre, 2021

L’anti-racisme com a prioritat política

Incorporar l'anti-racisme de forma estructural és una prioritat política

Incorporar l’anti-racisme de forma estructural és una prioritat política irrenunciable per la nostra organització, però encara avui segueix sent un repte. El racisme està integrat en el nostre espai polític en les dinàmiques organitzatives i comunicatives amb les quals treballem, sovint, sense rebre cap mena de qüestionament ni ser problematitzat. El resultat és una organització integrada majoritàriament per persones blanques i amb poca diversitat d’orígens, classe social, capital cultural, etc.

En els darrers anys s’han anat desenvolupant accions per aconseguir un espai polític més divers i plural. Algunes d’aquestes accions, com la formació a l’equip tècnic i a la Coordinadora en Anti-racisme polític i feminismes negres o l’acte públic «És racista l’esquerra?», van significar un pas important en aquesta direcció i l’aplicació d’algunes primeres mesures. Però sobretot la creació del Grup Antiracista, un espai de treball i reflexió liderat per persones no blanques de l’organització, constituït el juliol del 2020, per a visibilitzar la problemàtica del racisme i buscar eines per fer efectiva aquesta lluita a BComú, va estar un element clau dins d’aquest objectiu.

Tot i aquests petits, però rellevants passos, per a poder fer front aquest repte amb la màxima contundència, necessitem una estratègia molt més sistemàtica i transversal. Cal continuar formant a tota l’organització en perspectiva antiracista, millorar la difusió dels processos de selecció per a incorporar perfils infrarepresentats en l’equip tècnic, incloure la mirada interseccional en els circuits de benvinguda i en els nostres actes públics i altres tantes accions.

Amb l’objectiu de fer un pas més en aquesta estratègia, i dirigit a activistes, el Grup antiracista va organitzar fa uns dies el taller presencial: «L’impacte del racisme a les nostres vides: relacions interpersonals, ferides emocionals i trauma», facilitat per la psico-sexologa experta en anti-racisme terapèutic Claudia Kösler i presentat per la Jess González.

Aquest taller es va plantejar com una formació teòrica-pràctica per reflexionar sobre com les nostres relacions sexo-afectives i afectives (familiars, amistats, etc.) estan impregnades d’una herència emocional que crea dinàmiques desequilibrades i discriminatòries.

Has reflexionat sobre com «el teu racista interior» influeix a l’hora de triar una parella, vincle, amistat? T’has adonat de com aquest filtra la teva sexualitat segons qui tens davant? A qui prefereixes mostrar la teva vulnerabilitat? Amb qui comparteixes la teva quotidianitat?

 

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.