Elena Guim

Arquitecta. Máster en Ciudad y Urbanismo. Ciudad Y Urbanismo Y Participación. Construyendo la ciudad de las personas. Ahora, Asesora Concejalía de Ciutat Vella.

Article publicat originalment a Línia el 27-09-2022

El soroll, incompatible amb la vida

Ciutat Vella és un districte molt dens on preval l’ús residencial. Té una població de més de 108.000 residents que augmenta exponencialment comptant la població flotant, xifra que no ha parat de créixer des dels anys 90.

La seva trama de carrers estrets condiciona el tipus d’activitat que s’hi pot fer perquè ràpidament dificulta la convivència entre residents i passavolants. El soroll és un dels principals reptes als quals l’Ajuntament està fent front amb diverses actuacions. Una de les més importants: avançar l’horari de tancament de terrasses i de les activitats de restauració i venda alimentària a les zones més tensionades, una mesura que entra en vigor aquest setembre.

Al context d’un districte molt dens cal sumar les polítiques de les darreres dècades, focalitzades en convertir Ciutat Vella en un gran negoci turístic, cosa que ha provocat l’expulsió de veïns i comerços. L’objectiu d’anteriors governs municipals ha estat especialitzar Ciutat Vella en “l’economia del visitant”, centrada a oferir una cartera àmplia de serveis per als turistes de dia i de nit, als quals s’han anat afegint les activitats no regulades com els pisos turístics il·legals, els free tours, els comiats de solters o les festes nocturnes als terrats.

Les conseqüències d’aquest monocultiu turístic han estat diverses: una economia extractiva i contaminant; problemes de salut associats a l’exposició al soroll; conflictes en l’espai públic, que ha estat excessivament cedit als turistes en detriment de les veïnes, provocant la pèrdua de vida veïnal i dificultant els vincles comunitaris. I què hem fet nosaltres per revertir aquesta situació?

Hem fet un nou Pla d’Usos on hem incorporat el soroll com a element clau per establir noves activitats. També hem limitat les noves activitats que tenen impacte nocturn i l’horari dels locals comercials, especialment de les botigues conegudes popularment com a ‘24 hores’. Hem prohibit les rutes entre locals de pública concurrència. Hem elaborat un Pla d’Inspecció en què hem definit les inspeccions en els locals comercials amb música, sense limitador i/o portes obertes en tots els carrers del districte, en locals d’oci nocturn i en terrasses.

Segueix llegint més a Línia

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.