Alexandra López

Consejera de Nou Barris, Politóloga y profesora

Artículo publicado originalmente en Línea Nou Barris el 16-03-2022

Dones i moviment veïnal de Nou Barris

Nou Barris ha estat sempre terra d’acollida.

El seu esclat demogràfic va ser espectacular entre els anys cinquanta i setanta. Famílies arribades de diversos punts de l’estat espanyol cercaven una terra amb millors oportunitats, dintre d’un règim franquista que les ofegava. El creixement poblacional va ser tan aclaparador que, en dues dècades, va passar de 30.900 habitants (1950) a 195.445 habitants (1970). Com bé sabem, però, les circumstàncies dels barris en aquells moments no van ser gens fàcils per a les famílies que hi van arribar: l’accés a l’habitatge va ser un greu problema i se li sumaven les dificultats per accedir al transport públic, els carrers sense asfaltar, sense clavegueram, sense semàfors i amb una gran manca de serveis essencials (esportius, culturals, comercials, comunitaris, sanitaris, etc.).

Davant de tota aquesta injustícia, els moviments veïnals van estar al peu del canó per demanar millores essencials i amb el ferm convenciment d’aconseguir uns barris on poder viure i créixer dignament. Les dones van ser cabdals en la lluita veïnal, fent front a un sistema que les volia tancades a casa, assumint soles la cura de les seves famílies.

Enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el programa “Memòria de les lluites per l’habitatge” –elaborat conjuntament amb les Taules de Memòria dels districtes– que neix per estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones que van mobilitzar-se col·lectivament en defensa del dret de l’habitatge a la ciutat. I una altra cosa no, però Nou Barris va néixer i créixer vinculada a aquestes lluites. Hem tingut la sort de tenir un moviment veïnal pioner, decidit en les seves reivindicacions i incansable, amb una presència capdavantera de les dones.

Segueix llegint a Línia

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.