David Jiménez

Activista LGBTI a favor de la Renta Básica Universal. Filólogo, comunicador y militante de Crida LGBTI.

Article publicat originalment a Catalunya Plural el 28-06-2022

Barcelona porta l’Orgull fins a l’últim barri de la ciutat

“Durant els darrers  anys, Barcelona ha aconseguit una cosa molt difícil: erigir-se com a ciutat referent en diversitat sexual i de gènere de l’Estat, i fer-ho sense caure en discursos fàcils i polítiques merament simbòliques”

L’any 2015, Barcelona es convertia juntament amb Ripollet en la primera ciutat de l’Estat en tenir una regidoria dedicada a les polítiques i drets LGBTI. Era tota una declaració d’intencions a la ciutat que va veure néixer els primers moviments d’alliberament LGBTI als anys 70. Històricament, la nostra ciutat sempre s’ha sentit orgullosa i s’ha fet pròpia la subversió, el lliure gaudi de la sexualitat i la celebració de la diversitat. Les nostres places han vist néixer centenars de col·lectius, organitzacions i iniciatives LGBTI. Ser la ciutat de la mani del 77, del Barri Xino, d’Ocaña i Flor de Otoño, de Ca la dona i de la Guerrilla Travolaka no pot ser res més que un orgull democràtic. Per això les expectatives eren elevades.

Durant els darrers  anys, Barcelona ha aconseguit una cosa molt difícil: erigir-se com a ciutat referent en diversitat sexual i de gènere de l’Estat, i fer-ho sense caure en discursos fàcils i polítiques merament simbòliques. Mentre a Madrid s’abandonava la promoció dels drets LGBTI de l’etapa Carmena, Barcelona no ha parat d’impulsar polítiques pioneres. L’obertura del Centre LGTBI al barri de Sant Antoni només és la punta de l’iceberg, la resposta a una demanda històrica de bona part dels col·lectius. Però més enllà d’aquesta política, si fem una ullada a l’obra de govern de les comuns a Barcelona trobarem una explicació de per què guanyar drets LGBTI és guanyar drets per a tothom.

A l’atenció que ofereix el Centre LGTBI i l’Oficina per a la No Discriminació cal sumar tota una sèrie de mesures destinades a afavorir la integració i la dignitat de les persones LGBTI que pitjor ho tenen. Davant del famós 85% de taxa d’atur entre persones trans, Barcelona respon amb TransOcupació, un programa d’inserció sociolaboral per a persones trans que funciona amb gran èxit.. Davant la violència LGBTI-fòbica, Barcelona respon amb polítiques transformadores com el centre de masculinitats Plural i l’aposta per les Escoles per la igualtat i la diversitat, un programa que ofereix assessorament i acompanyament a escoles de la ciutat per promoure l’educació en valors d’igualtat i no discriminació.

Segueix llegint a Catalunya Plural

 

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.