Article publicat originalment a El Periódico el 20-12-2021

Barcelona, ciutat cuidadora

Estem vivint una època de crisis múltiples cada vegada més interconnectades. La pandèmia de la Covid-19 ens ha castigat quan encara els efectes del crac financer del 2008 estan molt presents.

De forma simultània, els efectes de la crisi climàtica ja són evidents i amenacen especialment les persones i regions amb una situació més precària. Davant d’aquest escenari de crisis enllaçades hi ha dues respostes possibles: el “campi qui pugui” –l’individualisme neoliberal, el tancament sobre nosaltres mateixes– o tot al contrari, reforçar els llaços comunitaris i construir models de ciutat més cuidadores que protegeixen els drets de totes les persones. La paraula grega crisi ve de decisió. Una crisi és un moment d’inflexió, on hi ha canvis que demanen decisions. A Barcelona hem optat per la sortida comunitària, per ser cada vegada més una ciutat cuidadora que busca noves fórmules per no deixar ningú enrere en els moments més complicats. Per això, som la capital de l’estat amb més inversió social i fa anys que impulsem des de l’ajuntament polítiques transformadores i innovadores, amb l’objectiu de lluitar contra les desigualtats i protegir els drets socials de totes les veïnes i veïns.

Són molts els reptes que assumim, no sempre amb les competències i recursos per afrontar-los. L’emergència habitacional és un dels principals. Des de l’Ajuntament de Barcelona hem creat serveis innovadors com la unitat antidesnonaments SIPHO i els Punts d’Assessorament Energètic (PAE). La SIPHO ha fet de mediadora en més de 10.000 desnonaments i els PAE han parat més de 50.000 talls de subministrament des de la seva creació. També estem fent més habitatge públic que mai, amb projectes de construcció industrialitzada i sostenible. En l’àmbit de la salut, Barcelona és pionera a arribar allà on no arriba el sistema sanitari: en la salut bucodental i emocional, amb el dentista municipal i programes de salut mental com el Konsulta’m. La crisi de cures que pateix la nostra societat també s’ha visibilitzat durant la pandèmia. Les dones segueixen assumint la majoria de feines de cures i sovint ho fan en condicions molt precàries. Per cuidar les que cuiden, a Barcelona comptem amb projectes com Temps per a tu, que permet gaudir d’un temps de descans a persones que cuiden persones amb discapacitat, un dels col·lectius més afectat per les crisis econòmiques. També hem creat un servei de cangur municipal que està permetent a moltes dones –sobretot monomarentals– tenir més temps lliure i compatibilitzar la cura dels seus fills amb altres activitats. Els drets de la infància estan clarament al centre de les nostres polítiques perquè la pobresa infantil afecta una de cada tres nenes i nens al nostre país, cosa que hipoteca el seu futur i el de tota la societat. Per això, al suport econòmic del Fons d’Infància 0-16 hi afegim projectes específics com Connectem BCN, que busca reduir la bretxa digital o la garantia de l’educació en l’àmbit extraescolar.

Segueix llegint a El Periódico 

 

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.