Lucía Martín: «A la 'Trini' hem fet una de les promocions més grans d’habitatge públic de tota la ciutat: 149 pisos de lloguer per persones grans i de lloguer social»

La regidora del districte de Sant Andreu ha explicat els canvis i els avenços que s’han succeït al barri des de l’arribada de BComú al govern municipal en un acte a la plaça de la Trinitat on també ha intervingut l’anterior regidora, Laia Ortiz

Les activistes de BComú del barri de la Trinitat han organitzat aquest dissabte un acte sota el títol ‘La Trini Guanya Vida’ per explicar al veïnat les polítiques dutes a terme des del govern municipal per millorar les seves condicions de vida. Unes polítiques que posen els barris i les persones al centre.

L’actual regidora de Sant Andreu i també regidora d’Habitatge i Rehabilitació a l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, i la que fora regidora del districte en l’anterior mandat i abans regidora de Drets Socials, Laia Ortiz, han recordat en les seves intervencions que La Trinitat havia estat un barri oblidat històricament i BComú va voler revertir-ho. En aquest sentit, han explicat que es va fer un diagnòstic d’on havia «més malestar i indicadors de vulnerabilitat, més necessitats no cobertes», i a partir d’aquí el Besòs va cobrar importància i prioritat per a la gestió de BComú. L’actuació al barri de ‘La Trini’, com se’l coneix popularment, va ser prioritària perquè «és un barri amb moltes lluites i molts deutes per part de l’Ajuntament: va ser penalitzat amb el Nus de la Trinitat, les rondes i encara molts equipaments pendents. Totes les compensacions que s’havien promès estaven per fer quan vam arribar al govern municipal», ha apuntat Ortiz.

També s’ha creat un nou centre de vida comunitària, amb enllaç amb serveis socials de proximitat, amb espais per a les entitats, i s’ha teixit comunitat amb inversió en serveis, en cultura, amb el projecte de garantia d’ingressos, com va ser el B-Mincome, o les rendes d’infància, que a la Trinitat han tingut un protagonisme molt important.

La que va ser regidora de St. Andreu de BComú en l’anterior mandat ha destacat així mateix el Pla de Barris, «tot el que té a veure amb la reconfiguració del serveis educatius, tant la millora de l’institut com la projecció de l’institut-escola, els casals d’estiu, els casals urbans, els campaments, la proliferació de les activitats educatives complementàries, els serveis de salut i de salut mental...».

El que hi ha hagut segons Ortiz «és una voluntat clara de cuidar especialment als barris vulnerables. Però també de millorar el teixit. La Trinitat és un barri amb les seves dificultats perquè està damunt del turó i això significava també dificultats de comunicació. Aquí s’ha fet la nova plaça, s’ha millorat el passadís on estan les entitats, s’ha fet el nou casal de gent gran i s’han anat reconfigurant alguns carrers que eren intransitables i han millorat les connexions».

Per la seva part Lucía Martín, l’actual regidora del Districte de Sant Andreu i d’Habitatge i Rehabilitació del consistori, ha posat en valor el «gran esforç inversor» que ha fet el govern municipal en aquest mandat en un barri que «ha estat oblidat en aquests termes i que des de l'Ajuntament es veia com una perifèria, lluny d’on passen les coses importants». Per aquesta raó BComú «li hem volgut donar la volta amb una inversió rècord que s’ha destinat a prioritats del barri: s’ha fet una de les promocions més grans d’habitatge públic de tota la ciutat -149 pisos de lloguer per persones grans i de lloguer social-, a més de desencallar els pisos per afectacions urbanístiques de la Trinitat Nord que, després de més de 20 anys de bloqueig per part de la Generalitat, comencen les obres al setembre, malgrat que ningú creia que seria possible», ha assenyalat Martín amb orgull.

La regidora de Sant Andreu s’ha referit així mateix a les transformacions en l’espai públic que ja estan acabades i que feia anys que s'esperaven, cas de l’obertura del carrer Madriguera, «un cul de sac del barri», o el programa de regeneració urbana per rehabilitar la Via Barcino i els seus habitatges. Martín ha destacat també «els projectes pioners» que s’han dut a terme perquè «La Trini també ha de ser referència a nivell de ciutat», en concret el Centre de Vida Contemporània que acull diferents serveis municipals i vol ser «un espai de referencia per l’autoorganització de les veïnes» i el programa de formació en rehabilitació adreçat al veïnat. Per acabar, Martín ha posat èmfasi en el suport i l’acompanyament municipal en els problemes del dia a dia de la gent del barri amb els serveis de cangur municipal, el Konsulta'm (per la millora de la salut mental de joves i grans), i el Vila Veïna (per a tenir cura de qui cuida).

En definitiva, La Trinitat ha estat un dels barris que s’ha endut el gruix de les inversions de l’Ajuntament de Barcelona perquè ho necessitava, perquè era un deute amb la seva gent.

L'acte ha acabat amb un vermut pel veïnat i l'actuació del grup femení de música i ball Agua Clara.