Per un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge
És el moment de prioritzar en l'agenda política el dret a l'habitatge. No sortirem d'aquesta crisi sense garantir aquest dret constitucional, per això proposem un Pacte d'Estat pel Dret a l'Habitatge que canviï les regles de joc, impulsant polítiques que atenguin l'emergència, apostant pel lloguer assequible i lluitant de forma decidida contra l'especulació. Tenim l'oportunitat de canviar polítiques fallides i fer les polítiques d'habitatge que no s'han fet en 40 anys.
- Allargar la prohibició dels desnonaments
Per atendre l’emergència i guanyar temps és imprescindible allargar sis mesos la suspensió dels desnonaments i la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer. S’ha d’impedir costi el que costi una nova onada de desnonaments com la que vam patir el 2008.
- Lluita contra l’especulació
A les ciutats necessitem un impost que gravi les operacions especulatives. També cal condicionar les grans compres d’habitatge i els avantatges fiscals de les empreses a que facin lloguer assequible.
- Multiplicar la inversió pública en habitatge x25
El pressupost anual d’habitatge de tot l’Estat (400M€) és inferior al que destina la ciutat de Viena. Necessitem un compromís conjunt per arribar en cinc anys a l’1% del PIB en inversió pública.
- Regular el preu dels lloguers
Les grans ciutats necesiten eines per impedir preus abusius. La millor recepta contra l’especulació és un mercat de lloguer estable i assequible, com ja passa a Berlín, París o Viena.
- Més habitatge públic de lloguer
El nostre parc públic d’habitatge de lloguer és insuficient: un 2% del total davant del 15% de la mitjana europea. Necessitem centrar tots els esforços públics i privats en rehabilitar i construir habitatges protegits de lloguer.
- Producció industrial d’habitatge
L’emergència habitacional ens obliga a impulsar nous models de producció d’habitatge més ràpids, eficients i sostenibles. El projecte pilot APROP de Barcelona ha demostrat que és possible.