Barcelona En Comú denuncia que s’utilitzen els delictes d’odi per perseguir crítiques al funcionament de l’Estat i als cossos policials

Des de Barcelona En Comú volem manifestar la nostra preocupació per com els delictes d’odi, que havien nascut per protegir comunitats excloses i discriminades, s’estan utilitzant contra manifestants pacífics, usuaris de xarxes socials, professors, artistes i càrrecs públics, per perseguir crítiques al funcionament de l’Estat i als cossos policials.

Aquestes accions judicials cal emmarcar-les en una clara ofensiva liderada pel Ministeri de l’Interior, alguns sindicats policials i el Ministeri Fiscal amb l’objectiu d’aplacar qualsevol expressió de crítica o dissidència política. Aquest excepcionalisme penal ha arribat a desnaturalitzar el tipus penal dels delictes d’odi fins al punt de convertir-los, en alguns casos, en una perillosa arma que amenaça la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació.

És el cas dels dos regidors de la CUP de Reus, acusats de delictes d’odi per criticar la desproporció de les càrregues policials que van tenir lloc l’1 d’octubre.

Considerem que la valoració crítica del funcionament de les institucions i serveis públics, inclosos els agents policials, forma part de la legítima fiscalització ciutadana de l’exercici del poder. Pretendre censurar-la emprant els delictes d’odi, no només és una aberració jurídica, sinó que pot constituir un perillós precedent que cal combatre amb totes les forces.

Per aquests motius, des de Barcelona en Comú, volem expressar la nostra solidaritat cap als regidors investigats, així com el compromís en la defensa del municipalisme i els drets fonamentals que són la pedra angular de l’Estat de Dret.