Per la defensa de la democràcia

A Catalunya estem vivint una situació excepcional en què s’estan posant en risc drets i llibertats fonamentals. Tenim clar que els principals responsables d’haver arribat a aquesta situació són el Partit Popular i el govern de Mariano Rajoy. La situació actual seria incomprensible sense l’atac a l’Estatut, la incapacitat i el desinterès per al diàleg per part del PP i la constant judicialització d’un conflicte que té una base política. Durant aquests darrers 5 anys el PP ha actuat de manera irresponsable posant més llenya al foc en lloc de buscar solucions, aconseguint la complicitat de C’s amb el suport de la seva política repressora.

El referèndum és una demanda majoritària de la ciutadania de Catalunya. Més del 80% de la societat catalana aposta per un referèndum efectiu i acordat amb l’Estat per acabar amb el conflicte. Tot i això, l’1O va més enllà. En els darrers dies l’Estat ha posat en marxa la maquinària repressiva i han tingut lloc fets de gravetat sense precedents en democràcia: amenaces de detenció, tancament de webs governamentals i d’entitats, detenció d’alts càrrecs de govern, interrogatoris i intimidació a personal directiu de centres educatius i enviament massiu de forces d’intervenció policial amb l’objectiu d’impedir el vot.  

És evident que cap d’aquestes accions repressives contribuiran a solucionar un conflicte d’origen polític que, com a tal, requereix una solució política. S’han produït canvis que demostren que hi ha molta gent disposada a defensar la sobirania de Catalunya també a la resta de l’estat: a les grans capitals governen candidatures municipalistes s’han mobilitzat contra la repressió durant els fets intolerables de la setmana passada i al Congrés hi ha una majoria de diputats que defensen un nou encaix per Catalunya i el dret a decidir dels catalans i catalanes. Com va quedar demostrat a l’Assemblea de càrrecs electes a Saragossa, avui el diàleg encara és possible.  

Som a les portes d’un 1 d’octubre que ha de ser una mobilització pacífica i una demostració de radicalitat democràtica. Fem una crida a sortir al carrer per defensar les llibertats que tant van costar d’aconseguir, és la millor manera per recordar que quan el PP perd els arguments, l’única resposta és més democràcia. Des de l’organització als barris, a les places, al carrer, compartim, com sempre hem fet, espais de trobada i de debat. Aquest 1 d'octubre ens mobilitzarem per defensar els drets de tothom, compartint, cuidant-nos, respectant-nos i defensant els drets i llibertats de totes i tots.