Ada Colau: «Barcelona té prou recursos per deixar de ser una ciutat desigual i revertir la situació d'emergència que pateixen molts veïns i veïnes»

La urgència d'un anàlisi per canviar l'actual model econòmic de la ciutat i recuperar-lo de la lògica neoliberal que han imposat els grans grups empresarials ha portat a Barcelona En Comú a organitzar una jornada pública sota el títol Un nou model econòmic per Barcelona en la qual participen veïns i veïnes juntament amb economistes i urbanistes.

A Barcelona En Comú pensem que és imprescindible establir un model d'economia justa que retorni la nostra ciutat a la seva gent i volem fer-ho amb la màxima participació de la ciutadania. Per això, l’eix d’Economia de Barcelona En Comú ha convocat aquesta jornada. En ella s'ha fet evident que cal reaccionar davant els grans grups empresarials que governen a Barcelona i que pressionen per garantir els seus privilegis, mantenint sota control moltes institucions públiques com el propi ajuntament i alguns mitjans de comunicació. El model d'activitat actual genera benefici per uns pocs i no contempla mesures a llarg termini. I el més greu és que menysté qualsevol aproximació a una demanda ciutadana tan bàsica com aconseguir un model de ciutat just i solidari.

Sovint, polítics i tècnics són també agents que incentiven un model de ciutat allunyat de les necessitats de la ciutadania, fet que provoca després greus desequilibris socials, econòmics i ecològics. És hora de canviar això.

La candidata a cap de llista a les primàries de Barcelona En Comú, Ada Colau, ha reclamat "una economia que tingui com a objectiu satisfer les necessitats bàsiques de la població. Que garanteixi l'equitat social, unes condicions de vida digna i que permeti a tothom un desenvolupament personal autònom".

"Barcelona cada vegada és una ciutat més injusta i desigual per les polítiques poc distributives que aplica Trias entre la ciutadania. Hem volgut fer les jornades a Ciutat Meridiana per a denunciar que aquest barri concentra més del 30% d'atur de llarga durada i molts desnonaments", ha dit Colau. "Barcelona té prou recursos per evitar aquestes desigualtats i des de Barcelona En Comú proposem mesures per generar ocupació de qualitat en sectors estratègics i reorientin el model econòmic de la ciutat cap a un model més just i sostenible".

Colau creu que, ben gestionada, "l'economia a Barcelona és capaç de generar prou ingressos per revertir la situació d'emergència que pateixen molts veïns i veïnes".

"És per això que hem vingut a Ciutat Meridiana, un dels barris més castigats per aquesta injustícia econòmica. Per refermar i aixecar la veu des d'aqui, i demanar simplement el que és just", ha reblat la candidata.

Des de Barcelona En Comú proposem una economia capaç de reproduir-se tant en el vessant econòmic com en el de la cura de les persones —petites, mitjanes i grans—. També volem una economia reproduïble en el vessant ecològic, que vetlli per no deteriorar el medi ambient que heretaran les generacions futures i que se sustenti en l'ús d'energies renovables. I ho reivindiquem desitjant que tothom participi en les decisions que afecten la col·lectivitat, com a forma activa d'entendre i fer la democràcia. Volem guanyar l'economia de Barcelona perquè totes i tots puguem gaudir de la riquesa generada a la ciutat. Una Barcelona que estén els seus llaços de solidaritat i afecte, i que s’allunya de la cultura de l’acumulació material o de l’acaparament energètic. Una ciutat que afegeix qualitat a la nostra convivència humana.

Pel que fa a les jornades el programa, fins ara, ha comptat amb la presentació de la pròpia Ada Colau i la participació d'Albert Recio, professor d'economia de la UAB i d’Agustí Colom, professor d'economia de la UB i candidat de Barcelona En Comú. A partir d'ara hi haurà diferents taules sectorials per analitzar aspectes com la reducció de l'atur, els desequilibris socials i desigualtats, la política fiscal i pressupostària per finançar les noves polítiques, el turisme i la ciutadania, la diversificació econòmica, l'economia de la transició socioambiental, les desigualtats de gènere en l'ocupació a Barcelona i l'economia social i solidària.

És previst que aquests espais de debat acabin cap a les 14:00 i, després de dinar, es reprengui la jornada per la posada en comú dels continguts del matí i un debat obert general.

Es poden consultar propostes per als primers mesos de mandat, aquí.