Feminismes i LGTBI

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa, clares polítiques d'igualtat per lluitar per a una ciutat més justa, equitativa i igualitària, bona mostra d’aquesta voluntat ha estat:

Millora de la prevenció, detecció i acompanyament de les dones que han patit violència 

L'Ajuntament ja ha posat en marxa més de la meitat de les mesures previstes fa un any per millorar la prevenció, detecció i acompanyament de les dones que han patit violència amb l'increment d'un milió d'euros de pressupost. El novembre de l’any passat, el govern municipal va acordar 48 actuacions a desenvolupar, de les quals ja se n’han engegat 28 i tres ja han finalitzat. La regidoria de Feminismes i LGTBI ha dividit les actuacions en tres àmbits: el sistema d’informació i anàlisi; el sistema de detecció, atenció i recuperació; i el sistema de prevenció. Una de les mesures més destacades és l’ampliació dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIADS) a les noies a partir dels 12 anys, ja que fins ara era a partir dels 18.

El govern municipal també ha creat la Unitat de Tràfic d’Éssers Humans per lluitar contra l’explotació sexual a la ciutat i, de forma paral·lela, s’ha introduït una clàusula social sobre assetjament sexual per raó de sexe a les empreses que donen servei municipal o treballen al consistori. També s’ha establert un nou protocol de dol de la ciutat per feminicidi, que s’activa cada vegada que una dona és assassinada per un home a la ciutat.

Més info

Pla per la Justícia de Gènere per revertir les desigualtats entre homes i dones a la ciutat

71 actuacions, amb programes per a dones en situació d’atur o projectes per dignificar els sectors més feminitzats. L’estratègia actua sobre les arrels dels processos de feminització de la pobresa i la precarietat, i implanta mesures per atacar-ne els aspectes més estructurals, com ara la discriminació en el mercat laboral, les desigualtats en la distribució de les càrregues de cura i del treball domèstic, l’accés a l’habitatge, o la millora de l’estat de salut.

Més info

Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat

L'Ajuntament presenta un pla per fer front als efectes que tenen la crisi i les mesures d'austeritat especialment sobre les dones. L'estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat comptarà amb un pressupost de 27,9 milions d'euros aquest 2016

Més info

Municipalització de serveis d'atenció a dones

L'Ajuntament assumeix la gestió directa de dos serveis d'atenció a dones: els PIAD i el SARA, externalitzats des de la seva creació. A partir de l'1 d'octubre, les 55 treballadores dels dos serveis s'han incorporat al consistori i equipararan les seves condicions a les de l'Ajuntament.

Més info

Altres mesures destacades amb menys visibilitat mediàtica són 

  • Impulsar l'equitat de gènere en totes les polítiques públiques de l'Ajuntament creant departaments que treballen transversalitat de polítiques de gènere en diferents àrees com economia, recursos humans o pressupostos. 
  • Fer una mesura de govern per millorar el sistema per l’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona, amb un increment de recursos de 1.3 milions d’euros per aquest anys 2016 
  • Introduir criteris i claúsules de gènere en els plecs de les principals contractacions públiques
  • Protocol de dol de la ciutat davant de feminicidis per visibilitzar el rebuig institucional de manera sistemàtica i ferma davant el feminicidi o intent de feminicidi. 
  • Campanyes de comunicació a nivell de ciutat per sensibilitzar i conscienciar tota la ciutadania de la situació de violència masclista que viuen les dones en diferents àmbits de la vida personal, laboral i comunitària.
  • Estudi sobre els matrimonis forçats i un altre sobre la mutilació genital femenina a la ciutat de Barcelona
  • Un important paquet de mesures en pro de la igualtat de tracte del col·lectiu LGTBI Entre altres accions; una línia nova de subvencions per a projectes que defensin la diversitat sexual i que lluitin contra la LGTBIfòbia; nou Centre de recursos LGTB de la ciutat amb un procés participatiu amb les entitats del moviment LGTBI; model d’acompanyament i assistència a persones trans de Barcelona amb una visió despatologitzadora; Barcelona ha entrat a formar part de la xarxa Rainbow Cities, una organització de ciutats d’arreu del món per intercanviar experiències sobre polítiques LGTBI. Barcelona ha decidit garantir el dret de les persones homosexuals al matrimoni retirant la potestad de casar a qualsevol regidor que es negui a casar a una parella del mateix sexe.