L’educació pública i la protecció de la salut en els entorns escolars, màxima prioritat de les polítiques de BComú

Un debat sobre ‘Educació i salut’, al Poblenou, ha obert la temporada de xerrades que es faran els propers mesos arreu de Barcelona

Des de fa anys BComú organitza xerrades a places i carrers dels barris de tota la ciutat. Amb un contenidor de mercaderies de grans dimensions que serveix com a escenari mòbil per fer les xerrades i debats, diferents regidores, candidates i conselleres de districte recorren la ciutat per parlar de les polítiques que s’han fet als barris i, sobretot, per escoltar i prendre nota de les opinions veïnals.

Al llarg dels propers mesos es faran noves xerrades sobre algunes de les polítiques més importants que s’han impulsat des de l’acció de govern a l’Ajuntament de Barcelona i als districtes. La salut, l’educació, les transformacions urbanes per pacificar carrers i ampliar el verd, la regeneració urbana d’habitatges i polígons dels barris del Besòs i, també, de totes aquelles polítiques encaminades a retornar l’ús de l’espai públic a les veïnes i als infants.

‘Protegim l’educació i la salut’: la primera trobada al Poblenou

Els darrers anys BComú ha posat la infància i la salut al centre de les seves polítiques municipals. En aquesta primera xerrada, que s’ha fet a la plaça de Sant Bernat Calbó del Poblenou, la Comissionada d’Educació Maria Truñó, la candidata i membre de l’Executiva de BComú, Tània Corrons, i el Conseller d’Educació del Districte de Sant Martí, Alberto Cordobés, han explicat les mesures que s’han impulsat per millorar els centres educatius i entorns escolars, millores en l’alimentació i en la salut mental dels escolars de la ciutat. A la vegada, han escoltat les propostes i demandes dels veïns i veïnes del barri del Poblenou sobre aquestes polítiques municipals.

Millores als centres i entorns escolars

D’entre totes les mesures que s’han tirat endavant, les ponents han destacat la creació del Pla ‘Protegim les escoles’. Un programa municipal que ha permès generar uns entorns més saludables i segurs a un total de 217 escoles de la ciutat i que han beneficiat a 86.000 alumnes. Amb aquest Pla s’han recuperat 35.000m2 d’asfalt per a les famílies, els infants i el veïnat. Una iniciativa que es vol continuar implementant als entorns de totes les escoles de la ciutat els propers anys.

Per a BComú l’educació pública i la igualtat d’oportunitats és una prioritat essencial. Per això, cal destacar que des del 2015 s’han incorporat a la xarxa pública de la ciutat 48 nous centres educatius. S’han creat 12 noves escoles bressol públiques que han sumat 1.000 noves places per a infants de 0 a 3 anys. A tot això el curs vinent s’obriran 4 escoles bressol més als barris de la Trinitat Nova, Sant Martí de Provençals, Les Corts i la Teixonera.

I gràcies al programa Transformen els patis ja s’han naturalitzat i repensat prop de 60 patis d’escoles i la meitat estan dins la xarxa de refugis climàtics. Així «millorem, amb la participació de les comunitats educatives, mestres, infants i famílies, els entorns dels centres perquè siguin més saludables i afavorim més educació i joc a l’aire lliure. Cada any, com a mínim una dotzena de patis es transformen per ser més verds, coeducatius i comunitaris», ha explicat la comissionada Maria Truñó.

En total s’han recuperat uns 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis de les escoles, en substitució de formigó i s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més, s’han plantat un total de 74 arbres i s’han instal·lat 26 nous punts d’aigua.

També s’ha impulsat el ‘Pla del joc a l’espai públic’ que incorpora els patis de les escoles com a part de la infraestructura lúdica de la ciutat amb l’objectiu de que a l’any 2030 tots els patis de les escoles públiques permetin el contacte amb la natura urbana i s’hagin reverdit oferint més diversitat de joc. Un Pla dotat d’una inversió anual dels pressupostos de l’Ajuntament d’un mínim de 2,5 milions per transformar, almenys, dotze patis cada any.

La creació del programa ‘Patis Oberts’ ha permès que 60 escoles i instituts i, 25 escoles bressol municipals, hagin passat a obrir les seves instal·lacions fora de l’horari lectiu durant el curs 2022-2023. Els patis escolars es converteixen en espai d’ús públic per a famílies, infants i adolescents fora de l’horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolars.

Per últim han destacat l’impuls de ‘Compartim espais educatius als barris’ que ha permès que 1 de cada 4 escoles facin classes a l’aire lliure, a places i zones verdes de la ciutat. Una demanda de la Societat Catalana de Pediatria que permet que els alumnes tinguin un contacte més directe amb espais exteriors i verds.

Millores en l’atenció de la salut dels escolars

Des de les regidories de Salut i d’Educació cal destacar la creació de múltiples iniciatives encaminades a millorar la salut dels escolars des de la infància fins a l’adolescència. Un exemple és la creació dels espais ‘Konsulta’m’, nous punts d’atenció psicològica gratuïta únics arreu de l’Estat. Estan situats en equipaments municipals a tots els districtes de la ciutat i ofereixen suport per a joves a partir dels 12 anys i que ara es vol ampliar a partir dels 9 anys.

El nou Pla de Salut Mental 2023/2030 també vol impulsar mesures per reduir l’addicció a les pantalles entres els escolars de la ciutat que, segons alguns estudis, passen fins a 8 hores diàries davant una pantalla. Es crearà una comissió de treball interdisciplinari, formada per diferents institucions i experts en el món digital i educatiu, per impulsar mesures per limitar l’ús de les pantalles entre els joves de 13 a 17 anys.

En aquest mandat també s’ha posat en funcionament el programa ‘1, 2, 3, emoció’ que promou la salut i i treballa per la prevenció de conductes de risc entre infants de 3 a 5 anys. Un programa que es desenvolupa durant tot el curs escolar amb el mateix professorat dels centres educatius que reben el suport de membres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). També s’ha posat en marxa el xat de suport emocional per a joves i adolescents perquè de forma immediata i confidencial puguin parlar sobre patiment emocional amb especialistes en salut mental les 24 hores del dia, cada dia de l’any.

Millores en l’alimentació dels escolars

Arran de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, Educació i Salut han treballat de manera conjunta per apostar per una alimentació saludable i sostenible que millora la salut dels escolars i, a la vegada, del planeta. Un total de 103 escoles bressols municipals consumeixen un 90% d’aliments sostenibles.

Els darrers anys s’ha treballat per millorar els menús per fer-los més saludables i variats. Prop de 65 centres educatius han canviat els seus menús amb el suport de l’Agència de Salut Pública. Una mesura que es continuarà implementant a d’altres centres de la ciutat. Com a darrera mesura, han destacat la reobertura d’espais menjador a tots els instituts públics i la creació de noves beques menjador per a adolescents.

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.