La regidora de BComú Gemma Tarafa (Foto: Carlota Serarols).

BComú aconsegueix el compromís de l’Ajuntament per la no utilització del mòbil als centres educatius

La proposició, defensada per la regidora Gemma Tarafa, respon a l’alarma que genera l’ús inadequat de les pantalles en les comunitats educatives i ha estat aprovada amb el vot favorable de PSC, Junts, ERC i els comuns

Barcelona en Comú ha portat avui una proposició a la Comissió de Drets Socials per tal de limitar l’ús dels telèfons mòbils i altres pantalles a tots els centres de primària i secundària de la ciutat, tenint en compte l’alarma que un mal ús d’aquests dispositius està generant entre les famílies, el professorat i el propi alumnat. Tal com ha explicat la regidora dels comuns Gemma Tarafa, l’ús excessiu dels mòbils en l’adolescència genera efectes sobre la salut física com sedentarisme o deteriorament de la visió; efectes psicològics com hiperactivitat o símptomes depressius; i també efectes neuropsicològics com ansietat i desregulacions emocionals. Segons l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, un de cada tres alumnes de 4t d’ESO utilitza el mòbil més de 3 hores al dia i un 45% admet passar més temps navegant que amb els amics, xifra que s’han doblat des del 2017.

Tarafa ha presentat la proposició davant la Comissió de Drets Socials, on ha explicat que “aquesta no és una proposició contra els telèfons mòbils, sinó contra el mal ús dels telèfons mòbils” i que “hem d’assumir que vivim en una societat digital i tecnológica que té molts avantatges, però l’hem de poder abordar i acompanyar amb pedagogia i regulació, especialment pels més joves”. La proposició dels comuns insta també la Generalitat a establir directrius clares i d’obligat compliment per prohibir l’ús dels mòbils a la primària i secundària obligatòria, i demana a l’Estat i la Unió Europea regular les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals així com establir controls públics sobre els algoritmes que es desenvolupen. A més a més, Tarafa ha volgut insistir que els centres educatius són només una primera passa en l’abordament d’aquesta problemàtica, que ha de transcendir més enllà de l’educació: “hem de vigilar i minoritzar els riscos, que en té i que no són pocs, i els hem d’abordar com a societat: alumnes, pares, mares, pediatres, professionals de la tecnologia, tots plegats”. La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts, ERC, PSC i BComú.

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.