Ada Colau: «El 28M estenem la mà a totes les companyes LGBTI, feministes i antiracistes per consolidar aquest canvi»

Barcelona en Comú apel·la a l’herència pionera de les lluites per la diversitat a la ciutat per demanar no tornar enrere

La candidata i alcaldessa, Ada Colau, ha fet aquesta tarda una crida a que les persones LGTBI, feministes i antiracistes perquè «votin per consolidar aquest canvi» que va suposar l’entrada dels Comuns a l’Ajuntament. Colau ha reivindicat la memòria de persones que van fer que Barcelona obrís camí en moltes reivindicacions per les diversitats i ha defensat les polítiques fetes els darrers mandats. La formació s’ha citat a la plaça del Diamant, a Gràcia, per a celebrar un acte amb més de 400 assistents i on han participat conjuntament la candidata número 6, Jess González; l’actual regidora Laura Pérez; l’exdiputada Clara Serra; i el politòleg Jean Wyllys, entre d’altres.

«Barcelona en Comú és un orgull d’organització feminista», ha dit Colau per començar. La candidata ha esmentat la primera regidoria de Feminismes i LGBTI, el primer Centre LGBTI de l’Estat, la primera Oficina per la No Discriminació, el programa d’inserció laboral Transocupació i l’Orgullosa: el model d’orgull LGTBI no mercantilitzat i descentralitzat des dels barris. «Barcelona ha liderat un canvi que no es nota a primera vista, però sí dia a dia. Hem passat del gris del trànsit als colors de l’orgull i de l’homogeneïtat a una ciutat feminista, antiracista i diversa», ha afegit Colau.

L’alcaldessa ha fet un repàs per la història de lluites de la ciutat i ha posat en valor que «no hi ha mai feminisme ni avenç sense les dones trans i això estarà al centre de la lluita», ha explicat citant la primera manifestació LGTBI de l’Estat que va estar encapçalada per dones trans.
Malgrat tot això, Colau també ha fet una mirada al futur. Per això, ha explicat, les polítiques que permetran seguir endavant les diversitats aniran enfocades en la gent gran LGTBI i les treballadores de les cures. «Sóm conscient que hem de fer molt més. L’Ajuntament ha de fer esforç per impulsar programes específics de les persones grans al centre, als equipaments i als serveis públics com la teleassistència», ha dit. «Fer feminisme significa revisar equipament per equipament perquè tothom tingui accés a les polítiques de diversitat», ha dit recordant algunes de les figures més importants dels moviments socials com Sonia Rescalvo o l’artista Ocaña.

«Hem de posar milions d’euros en programes d’ocupació per les persones migrants i impulsar la regularització», ha afegit la candidata en relació amb les treballadores de la llar. També ha fet un missatge clar cap a l’extrema dreta: «A Barcelona no ens aturarem».

Un feminisme pel 99%

Per la seva banda, Jess González ha reivindicat «que les feministes no hem vingut a posar brilli-brilli a un sistema masclista, racista i capacitista», per això, ha insistit en polítiques «que millorin les condicions materials i la vida de la gran majoria de persones», ha destacat. González ha explicat que el programa dels Comuns encapçala la defensa de «les dones treballadores, de les precaritzades, de les mares monomarentals caps de moltes llars, de dones lesbianes, bisexuals i trans, de les persones amb diversitat funcional, dels homes, de les migrades i racialitzades», ha dit. En definitiva: «un feminisme que ha vingut a fer justícia social i fer trontollar els privilegis de determinades elits».

L’actual regidora Laura Pérez ha posat el focus, entre d’altres coses, en els homes. «Per vosaltres també és el feminisme. Per això en aquests vuit anys, hem treballat en polítiques de masculinitat que ofereixen ser homes molt més lliures», ha explicat. L’exdiputada Clara Serra ha dit que «clarament és un èxit que aquesta campanya del 2023 tothom es reivindiqui com a feminista». En aquest sentit, s’ha preguntat si és prou amb autoanomenar-se feminista. «Alguns partits d’esquerres no tenen encara clar que cal un programa transformador. No s’hi val només amb portar la xapa. Barcelona en Comú sempre ho ha tingut clar», ha defensat. També ha recordat el el tancament de mires d’una part del feminisme que es planteja si ha d’assumir els compromisos LGTBI. «El feminisme no pot dir que això és un problema que li és aliè. Si és el nostre tema i per això hi ha un feminisme que aposta pel 99%. Hem de continuar per aquest camí», ha reblat.

L’activista brasiler i politòleg Jean Wyllys, que va ser el primer diputat gai al seu país, ha dit que va trobar «una diferència brutal entre la Barcelona d’Ada Colau» i la situació al Brasil. També ha agraït al feminisme com «quatres anys després de Bolsonaro hem pogut recuperar la democràcia», ha esmentat entre aplaudiments.

Para leer todos los artículos relacionados, haz click aquí.
Recibe en tu Telegram o Whatsapp las últimas noticias de Barcelona En Comú

También puede interesarte

Suscríbete a nuestra newsletter

    Recibe en tu correo todo lo que estamos haciendo en los barrios de Barcelona.
    Haciendo click en "Suscribirse", acepto que Barcelona En Comú utilice la información que proporciono para enviarme actualidad por correo electrónico. Para saber más, consulta nuestra Política de privacidad.