La periodista argentina Luciana Peker i Ada Colau en la jornada d'aliances feministes per combatre l'extrema dreta.

Colau reivindica el municipalisme i les xarxes feministes globals com antídots contra l’extrema dreta

L’exalcaldessa de Barcelona defensa a l’acte central de BComú pel 8M que «el feminisme és disputa cultural contra un món vell que volem revolucionar». L’ha acompanyat la periodista Luciana Peker, que ha demanat que no deixem soles a les argentines front un Milei que ve a «esclafar els avenços feministes i les victòries de l’Amèrica Llatina»

Barcelona en Comú ha celebrat aquest dimecres l’acte central del seu cicle formatiu  ‘Antídot feminista. Contra l’onada reaccionària, ampliem aliances’ en el marc del 8M, en què s’ha analitzat a fons com actua l’extrema dreta per derrotar el feminisme i quines estratègies i aliances són necessàries per impedir-ho. La jornada, presentada per la diputada d’ECP al Parlament de Catalunya, Jess González, i moderada per l’advocada i activista feminista Lucía Morale, actualment assessora al Ministeri de Cultura, ha aplegat prop de dues-centes persones a la seu dels comuns, que han seguit amb entusiasme les intervencions de la seva líder i exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la periodista i escriptora feminista Luciana Peker, exiliada de l’Argentina de Milei, l’experta en justícia sexual i reproductiva Almudena Rodríguez, i la fundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, Fàtima Ahmed, activista social en favor de la socialització de les dones migrades al Raval de Barcelona, tasca que li va valer la Creu de Sant Jordi el 2022.

L’exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, ha volgut agrair abans que tot la presència de Luciana Peker, la periodista argentina exiliada al nostre país arrel de la victòria de Milei i les amenaces rebudes provinents de l’extrema dreta, i li ha desitjat que se senti «com a casa». Colau ha explicat que per la seva part, després de 8 anys de responsabilitat al front de la ciutat i haver estat objecte de lawfare, ara gaudeix d’escoltar en espais com aquesta jornada feminista, en què es reflexiona col·lectivament sobre els avenços assolits i els retrocessos actuals front «una reacció que és global i especialment crítica a una Europa que, quan surts fora, la veus envellida, trista i arrogant, tancada en si mateixa, sense capacitat d’escoltar ni d’aprendre». Davant d’aquesta constatació, ha remarcat que el que proposa el feminisme és «un món millor per a totes» i ha instat a «aixecar la mirada» i anar més enllà perquè també és «disputa cultural contra un món vell que volem revolucionar». En aquest sentit, l’exalcaldessa de Barcelona ha dit que de vegades situem el focus en la urgència de denunciar la violència, la discriminació i fer lleis per defensar-nos, i ha reivindicat que «hi ha moltes coses a fer des de les pràctiques quotidianes, des dels barris i el municipalisme» en referència als seus orígens de lluita, dels que ha afirmat que d’on més ha après és de la PAH.

En un moment en què l’extrema dreta domina el relat, l’antídot per Colau passa per unes imprescindibles aliances internacionals i «un anàlisi més complex i multinivell, fent un esforç per generar propostes concretes que canviïn la vida de la gent», interrelacionant «les lluites feminista, ecologista, antiracista, per la justícia social… amb un treball en xarxa» perquè com ha dit «som moltes aliades per fer front al vell món i impulsar el nou». En aquest impàs i citant a Gramsci «neixen monstres com Trump, Bolsonaro, Milei i els que tenim per aquí», ha assenyalat, i per poder derrotar-los, la líder dels comuns està convençuda que cal «una perspectiva interseccional, de classe i plural en molts sentits».

Colau ha destacat que «ens enfrontem a un monstre amb molts caps que vol mantenir el poder i els privilegis», una extrema dreta que avança globalment gràcies a que ha estat capaç d’organitzar-se internacionalment i compartir recursos, tant econòmics com de comunicació. En aquest punt, ha apostat perquè el feminisme comparteixi «estratègies múltiples» i ha posat en valor la indignació com a eina per combatre la violència, el dolor i la por: «Ens volen convertir en feministes enrabiades i atemorides, però nosaltres hem de donar llibertat a la nostra creativitat i fer xarxa», ha encoratjat entre aplaudiments a una sala plena de gom a gom.

Per la seva part, Luciana Peker ha lamentat la pèrdua dels avenços feministes a Argentina en només dos mesos des de l’arribada de Milei al poder, des de la prohibició del llenguatge inclusiu, a l’eliminació del Ministeri de les Dones i les lleis que es pretenen revocar. Per a la periodista és important parlar del que està fent el nou president, que ha qualificat de «tragèdia» i que considera «un retorn de la pitjor política neoliberal», perquè «més que un ajustament econòmic és l’entrega dels recursos naturals i estratègics: la terra, l’aigua, el liti… una aposta per tornar a colonitzar de la pitjor manera». Peker ha denunciat que això passi en el país que més ha fet per denunciar els crims de lesa humanitat i que ha jutjat 200 genocides de l’època de la dictadura militar, que ha fet una llei d’identitat de gènere, una llei de quota laboral trans, una llei d’avortament lliure i gratuït, gràcies a la mobilització dels mocadors verds, símbol de les dones i les diversitats i un record per les mares i àvies de la Plaza de Mayo. «Milei ve a esclafar els avenços feministes i les victòries de l’Amèrica Llatina» i està disposat a emprar la repressió per garantir els seus interessos econòmics.

Peker ha demanat solidaritat i sororitat, que no deixem soles a les argentines. En aquest sentit, ha titllat de «vergonyós» el silenci del govern espanyol, que no s’ha pronunciat sobre l’eliminació de les polítiques feministes per part del govern de Milei, quan el que cal és apostar per la solidaritat i que les nostres veus puguin existir i no ens calli el mercat».

La periodista argentina ha fet una crida a “sortir juntes al camp de joc i avançar unitàriament abans que vingui l’extrema dreta”, perquè Trump, Milei i Abascal són el mateix, i aquest darrer ja ha donat a entendre que també vol prohibir el dret a l’avortament al nostre país, ha alertat: «L’eurocentrisme pot afectar negativament a Espanya si no sabeu veure que el que ens passa a l’Argentina també us pot passar aquí» i ha conclòs que «la unitat de les dones i les diversitats en un gran moviment polític és el que pot impedir que el neoimperialisme masculí avanci».

A l’acte també han intervingut Fàtima Ahmed, que s’ha mostrat convençuda que als barris hi ha una gran base social que teixeix contranarratives des d’allò quotidià davant el discurs d’odi de l’extrema dreta contra la immigració a la que culpen de tot, sobretot en períodes electorals, i també l’experta en drets sexuals i reproductius Almudena Rodríguez, que ha detallat que les noves extremes dretes s’han rearmat i utilitzen estratègies transnacionals d’atac a aquests drets de les dones i el moviment LGTBIQ+ per «impactar emocionalment les ments i els cossos» i arribar al poder: «Estem vivint un atac a les democràcies amb un objectiu que és ultraneoliberal», ha alertat.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.