Transformem els Patis
Nens a escoles obertes. Fotografia de Silvia Subiros

Transformem els Patis

A Barcelona les escoles no estan tancades dins de quatre parets, sinó obertes a tot el barri. Els veïns i veïnes i les famílies ens fem nostra l’escola, guanyant un nou espai de vida i participació. L’educació dels nostres nens i nenes s’enriqueix amb tot el que els barris tenen a oferir.

El programa Transformem els Patis obre les escoles de Barcelona al barri

S’ha posat en marxa Transformem els Patis un procés molt bonic: Ajuntament, alumnat, famílies i professorat defineixen junts com fer créixer la seva escola i combatre el canvi climàtic. El ciment desapareix, els patis s’omplen d’arbres, ombra, zones verdes, punts d’aigua i estructures i jocs de fusta, s’aïllen tèrmicament i s’obren a una gran diversitat d’usos i aprenentatges (rocòdroms, zones per jugar a escacs, horts comunitaris, àgores on reunir-se…).

Molts d’aquests patis, a més, formen part de la Xarxa de Refugis Climàtics i estan oberts a tothom durant els mesos d’estiu per protegir-nos de les altes temperatures. Ja hem transformat 40 patis d’escoles i 25 de bressols i continuem perquè el color de la infància no sigui, mai més, el gris.

Fora de l’horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances, els patis escolars de Barcelona segueixen sent un espai del barri. Infants i joves i les seves famílies tenen les portes obertes i un servei de monitoratge que dissenya activitats educatives artístiques, esportives i familiars. Col·lectius i veïnat poden organitzar activitats, potenciant l’intercanvi entre comunitat educativa i la resta de la ciutat. Tots els districtes compten amb patis oberts.

Els nens i les nenes hauran d’anar acompanyats sempre de les seves famílies o d’una persona adulta de referència. A les escoles bressol aquest servei s’adreça exclusivament a infants de fins a 6 anys. Els patis oberts del curs 2022-23 començaran a estar actius a partir del 30 de setembre.

Pots consultar-los aquí.

Els Espais Familiars són un equipament pioner a l’Estat. Mentre els infants de fins a 3 anys juguen i es relacionen a través d’activitats educatives, les famílies del barri comparteixen experiències i creen aliances amb el suport d’un equip d’educadors infantils. Construïm una ciutat acollidora plena de xarxes de trobada i confiança mútua on cuidar i criar, dues de les activitats més importants per a la nostra vida, siguin compartides. Troba el teu aquí

Si tu també vols una ciutat que cuidi la salut i el futur dels nostres nens i nenes, participa.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.