Barcelona En Comú exigeix que s’aclareixi la situació financera de Barcelona i que la Generalitat pagui els deutes

Barcelona En Comú (BComú) celebra que l’Ajuntament de Barcelona celebri un ple extraordinari sobre el deute de la Generalitat i exigeix que s’aclareixi la situació financera del municipi. Durant el mandat, Xavier Trias ha promès que rebaixaria la quantitat del deute de l'Administració catalana però no ho ha fet, perquè “ha posat per davant els interessos de CiU, que presideix totes dues administracions, als interessos de la ciutat  i això afecta a serveis bàsics com escoles bressol o llars per gent gran, que necessiten urgentment aquests recursos”. Barcelona es mereix un alcalde que defensi la ciutat i no un delegat de la Generalitat”, ha assegurat l’alcaldable de BComú, Ada Colau.

Barcelona és víctima de la política d'austeritat imposada per la troica comunitària i assumida pels governs espanyol i català. És inadmissible que la Generalitat al·legui discrepàncies o falta de capacitat pressupostària per pagar el deute quan Artur Mas ha aixecat alegrement la bandera de l'austeritat.

Per garantir que la Generalitat es faci càrrec de les d'obligacions i compromisos que té amb l’Ajuntament, BComú proposa una auditoria del deute. L’auditoria ha de servir per determinar-ne la xifra exacta, cosa que exigeix aclarir conceptes (deute vençut, deute no vençut, inversions compromeses però no fetes, etcètera) segons exercicis fiscals, i també precisar amb quines operacions eixuga la Generalitat les seves obligacions. Un cop determinada la xifra, s’ha de pactar el pagament en terminis raonables.

BComú denuncia que la Generalitat no només incompleix els acords amb l'Ajuntament, sinó que ha reduït les inversions a Barcelona, i considera inacceptable que es facin passar com a condonació del deute despeses que el Govern català està obligat a fer, com les aportacions a consorcis i convenis.

BComú reclama que el Govern espanyol compleixi els compromisos adquirits amb la Generalitat i exigeix la derogació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària --votada favorablement per CiU al Congrés-- i el canvi de l'article 135 de la Constitució, perquè prioritzen el pagament del deute a les inversions socials necessàries.