Barcelona En Comú denuncia que la valoració triomfalista que fa Trias del seu mandat xoca amb la desigualtat que pateix la ciutat

Barcelona En Comú (BComú) fa una valoració negativa de la implementació del Pla d'Acció Municipal (PAM) i el Marc Estratègic 2012-2015 que es va aprovar gràcies a un pacte entre CiU i ERC, que hi van votar favorablement, i el suport del PSC, que va permetre que el PAM sortís endavant gràcies a la seva abstenció.

Xavier Trias fa una valoració triomfalista del seu mandat que xoca frontalment amb la realitat. L’equip de govern anuncia que ha complert el 94% del PAM amb criteris estrictament quantitatius, però la diferència entre les prioritats del govern municipal i les necessitats dels veïns i veïnes és abismal. “La situació que viu Barcelona demostra que Trias ha governat per als lobbies econòmics i ha deixat en una carta als reis els objectius més benevolents del pacte CIU-PSC-ERC. Lemes com Pobresa zero a Barcelona o Cap barceloní sense llar han esdevingut paper mullat que no s’han traduït en polítiques públiques efectives”, ha declarat Ada Colau.

La situació en els tres eixos principals del pla (reactivació econòmica, atenció a les persones i regeneració urbana) demostra que el govern de CiU ha fracassat en l’assoliment de molts dels objectius fixats fa quatre anys, “fet que Trias vol difuminar amb un ús inacceptable de les institucions per fer propaganda electoral i amb una política d’obres urbanes erràtica i tardana al final del mandat”, segons la candidata de BComú. Trias vol aprofitar, a més, els darrers mesos de mandat per aprovar a corre-cuita projectes que beneficien els grans lobbies, com la construcció d’un hotel de luxe al Deutsche Bank de Diagonal-Passeig de Gràcia.

L’atur s’ha cronificat en les 100.000 persones. Des del maig de 2011, en què Trias va arribar a l’alcaldia, s’han perdut 50.000 llocs de treball. Les xifres d’atur a Nou Barris, Besòs-Maresme i la Marina multipliquen per quatre les de Sarrià i Sant Gervasi.

Segons Colau, “Trias passarà a la història com l’alcalde de les desigualtats”. La diferència de renda entre el 10% de la població més rica i el 10% més pobra ha augmentat un 40% els últims cinc anys. Barris com la Verneda i el Carmel perden entre 14 i 20 punts de renda, mentre que els barris rics en guanyen 17. I en l’esperança de vida hi ha més de set anys de diferència entre els barris més pobres i els més rics.

Trias ha concentrat les inversions en les àrees més benestants. Ha destinat quantitats milionàries a afavorir el comerç de luxe a la Diagonal i el Passeig de Gràcia. Aquestes obres, executades amb l’aprovació del PP, contrasten amb la deixadesa respecte a d’altres actuacions previstes, com la reforma de l’eix Pere IV, el desenvolupament de plans integrals a barris més desfavorits o la reindustrialització del nord-est de la ciutat.

La cap de llista de BComú ha denunciat que “no es pot parlar de la ciutat de les persones quan s’externalitza la gestió de les escoles bressol, es privatitza l’espai públic, s’aixeca la moratòria hotelera a Ciutat Vella i es construeix una marina de luxe al Port Vell”.

Colau ha declarat que el PAM “s’ha planificat, desenvolupat i avaluat d’esquena a la ciutadania” i ha afegit que “si Barcelona En Comú arriba a l’alcaldia desenvoluparà el pla de manera participativa i posarà les necessitats de les persones en el centre de les polítiques públiques”.