Ada Colau: “Si BComú governa el 5% del pressupost municipal serà decidit pels veïns i veïnes de forma directa per primera vegada”

Ada Colau: “No hi ha democràcia sense participació. Consultant als veïns es pot ser més eficient en la gestió. Cal voluntat política, perquè hi ha mesures de participació molt senzilles com les que apliquem a BComú”.

Barcelona, 18 d’abril de 2015

Avui té lloc la jornada Com construïm una agenda política de manera participada?,organitzada per Barcelona En Comú, amb l'objectiu de compartir experiències per avançar en la incorporació de la participació veïnal en la presa de decisions per part de l’Ajuntament.

Des de Barcelona en Comú s’aposta perquè l'Ajuntament de Barcelona estableixi les bases perquè la participació sigui efectiva i vinculant, per aquest motiu Barcelona En Comú es compromet a destinar –per primera vegada, ja que no s’ha fet mai- el 5% del pressupost municipal, que el decidiran els veïns a través d’un procés de participació digital i presencial, i que recollirà les propostes de la ciutadania i les sotmetrà a valoració i votació. “El procés es farà descentralitzat als districtes i en concordança amb el procés d’elaboració del Pla d’Acció Municipal i els Plans d’Acció dels Districtes”, s’ha explicat durant la jornada. Aquesta proporció del pressupost es revisarà cada any amb la voluntat que augmenti progressivament. La mesura s'inspira en el projecte Better Reikiavik, dut a terme a Islàndia.

 

La segona proposta que Barcelona En Comú ha presentat en el marc de la jornada i que recull el programa de mesures és la creació de la plataforma 'L'Ajuntament respon', on tots els alts càrrecs públics electes del consistori (alcaldessa, equip de govern, consellers de districte) respondran mensualment les preguntes més votades per la ciutadania (en persona i via digital). Aquesta experiència és ja una realitat a Porto Alegre amb el Gabinet Digital de Porto Alegre.

Un sistema de rendició de comptes que ha de servir com eina d'avaluació i control democràtic de la ciutadania sobre els càrrecs escollits. A més, Barcelona En Comú es compromet a donar resposta via webcam, per poder garantir d’aquesta manera que són els càrrec electes els qui donen resposta directe i personal a la ciutadania.

Entre d’altres propostes que s’aniran desgranant en els propers dies Barcelona En Comú també ha anunciat que si governa s’eliminarà l'autorització obligatòria dels plenaris de districte o de ciutat. Ara existeix, però perquè una proposta ciutadana arribi al Plenari i es debati cal que s’aprovin amb 2/3 (dos terços). I l’opció de BComú és poder plantejar a Plenari els temes que els veïns i veïnes volen debatre sense previ aprovació. Per aconseguir-ho, es revocarà l'article 42.4 del Reglament de Participació Ciutadana i es treballaran mecanismes per proposar consultes ciutadanes, i que el resultat de les quals pugui ser vinculant. Sempre, però, limitant les propostes perquè aquestes no vulnerin la Declaració Universal dels Drets Humans.

La forma de materialitzar el que proposa Barcelona En Comú és crear grups de treball format pels promotors de les iniciatives i l'equip tècnic-jurídic del Consistori per valorar la viabilitat tècnica, jurídica, econòmica i competencial de les mateixes.

També es compromet a emetre tots els plens i consells sectorials i de districte en directe i habilitar un portal web més exhaustiu, accessible i transparent, on es pugui tenir accés a temps a tota la informació relacionada (ordre del dia, acta i vídeo en formats homogenis i oberts)

Per Ada Colau, alcaldable per Barcelona En Comú, “el govern de Trias i CiU només escolta els lobbies i dóna l’esquena a la ciutadania. La Marina del Port Vell, el Pla d’Usos de Ciutat Vella, el Pla Paral·lel o l’ampliació de la Maquinista en són exemples de falses consultes ciutadanes que han donat l’esquena a les reivindicacions veïnals i a les seves necessitats” I ha recordat que s’han evitat aquestes consultes gràcies a l’aliança de vot entre CiU i PP a l’Ajuntament de Barcelona en el darrer mandat.

La jornada es portarà a terme de 9:30 a 19 hores a l'IES Quatre Cantons de Poblenou (Camí Antic de València 37-39). El programa complet de la jornada es pot consultar ahttps://barcelonaencomu.cat/ca/post/femciutatencomu-com-construim-una-agenda-politica-manera-participada.