Voluntat política per a un govern de canvi

El 20D ha suposat una oportunitat fruit de moltes esperances acumulades. Però també ha estat el resultat de molts sofriments. Des de 2008, la crisi i la seva gestió neoliberal han convertit Espanya en l'Estat punter d'Europa en desigualtat social. Una situació que ha rostres que cada dia ens trobem al carrer i ens interpel·len: es diu pobresa, es diu precarietat, es diu desnonaments...

Estem davant l'oportunitat de construir un govern pel canvi que assumeixi donar resposta als reptes de l'Estat i a les necessitats de la seva gent. Un govern que pugui rescatar les persones, posant la vida al centre de les polítiques públiques; trencar amb l'austeritat, reconèixer i defensar la pluralitat nacional i el dret a decidir, acabar amb la corrupció i avançar en matèria de drets i democràcia.

Des dels municipis demanem aquest canvi també per impulsar una tercera descentralització. Un govern de canvi en l'Estat ha de promoure un nou marc legislatiu per als ajuntaments. Els municipis necessitem gaudir de l'autonomia i la suficiència financera que ens permeti donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i veïnes

L'aritmètica del Congrés és clara: surten els números per a un govern de coalició per al canvi. Aquesta fórmula de govern estaria recolzada per la majoria de les forces polítiques amb representació parlamentària.  Així ho van expressar amb tota claredat la majoria dels portaveus dels diferents grups de la cambra. Només falta que el PSOE tingui la voluntat de donar el pas.

Malauradament, en aquesta primera ronda d'investidura no sembla que sigui possible construir un govern al servei de la gent. El país ha canviat molt i s'està iniciant una nova etapa. Després de les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2015, semblava que el PSOE havia entès el mandat de canvi sorgit de les urnes. Per què els acords postelectorals que van valer llavors no es poden materialitzar ara?

En nombrosos ajuntaments, diputacions provincials i comunitats autònomes es van assolir acords basats en polítiques de canvi. En nombrosos llocs, el PSOE va donar suport a les plataformes municipalistes, mentre que en molts més van ser aquestes les que van donar suport als socialistes. Cap ajuntament capital de província està governat mitjançant acord entre PSOE i Ciutadans. Tan sols en una comunitat, Andalusia, es va donar aquest tipus d'acord per tenir la presidència. Ens preocupa que aquesta situació històrica de cooperació entre forces diverses es frustri al Congrés a l'hora de formar una majoria de govern.

Som conscients de les possibles pressions internes i externes que estarà rebent el PSOE perquè es decanti per un govern de gran coalició escorat a la nova i vella dreta. Lamentem que siguin les seves pors i interessos dels que hagin evitat fins ara aprofitar aquesta oportunitat. Però els interessos de l'IBEX 35 no poden frenar l'oportunitat que ara se'ns brinda per a un govern de canvi, un govern que pot compondre immediatament si el PSOE té voluntat.

El PSOE ha de triar entre seguir les instruccions de l'IBEX 35, optant per algun format de gran coalició, o bé comprometre amb la ciutadania per donar resposta als reptes d'aquest país. Un govern de coalició com el que reclamem no només tindria majoria parlamentària, sinó que a més estaria recolzat per 11 milions de vots, la major xifra que hagi donat suport a un govern de l'Estat en la nostra història.

Creiem que l'experiència dels ajuntaments del canvi i, sobretot, la il·lusió i la força de milions de persones es mereix la nostra audàcia. Es tracta d'escoltar el mandat de canvi emanat de les urnes, aprofitar la voluntat majoritària expressada aquesta setmana al Congrés i començar a treballar immediatament impulsant l'experiència que es va iniciar el passat mes de maig: perquè hi hagi a l'Estat un govern de coalició pel canvi real.

Barcelona en Comú
Zaragoza en Común
Compostela Aberta
Marea Atlántica