Política Agrícola Comuna: l’acord europeu que atempta contra la salut, els ecosistemes i el planeta

Aquesta setmana el Parlament Europeu està votant la nova Política Agrícola Comuna (PAC) pels set anys vinents. Des de Barcelona En Comú fem una crida d’urgència perquè la ciutadania prengui consciència de la importància d’aquesta votació. Tal com avisen els moviments i xarxes pel clima, el text resultant pot ser una greu amenaça contra la salut, els ecosistemes i el planeta.

La Política Agrícola Comuna és la política europea més important i compta amb el 35% del pressupost comunitari. S’ocupa d'establir el marc de la producció i distribució d’aliments i per tant també de la nostra salut, de la dels ecosistemes i per extensió la del planeta. Recordem que el sistema agroalimentari genera entre el 21 i el 37% de les emissions globals.

Fins ara la Política Agrícola Comuna ha estat històricament un instrument per finançar amb diners públics als grans propietaris, terratinents i productors agroindustrials. La nova Política Agrícola Comuna era una oportunitat històrica per fer front al repte global de l’emergència climàtica. Tanmateix, en el nou acord, no només s’ha rebutjat reduir un 30% de les emissions en l’agricultura per al 2027, sinó que el pocs condicionants ambientals a les ajudes (un 20% del pressupost) son voluntaris i es basen exclusivament en criteris de rendibilitat econòmica. És a dir, són ajudes antiecològiques que han servit per articular un gran rentat verd d’imatge davant tots els grans mitjans de comunicació. I el 80% restant del pressupost són ajudes directes sense cap exigència ambiental ni d’ús de pesticides o fertilitzants químics que malmeten el sòl i la salut.

Amb aquest acord les ajudes públiques no només les seguiran rebent els que més tenen sinó també els que més perjudiquen la salut de les persones i els ecosistemes amb les seves formes de producció d’aliments, així com els que més emissions d’efecte hivernacle generen. El món al revés. La nova Política Agrícola Comuna és una amenaça per a la vida no només a Europa sinó al món, ja que agreujarà la crisi climàtica i de biodiversitat que ja està afectant greument el planeta i de la qual aquesta pandèmia n’és una conseqüència.

Han donat suport a aquesta Política Agrícola Comuna els grups europeus dels Socialistes, els Populars i els Liberals, que en el cas espanyol corresponen al PSOE, el PP i C’s. Celebrem el vot en contra del grup verd i agraïm els esforços de l’Eurodiputat dels Comuns, Ernest Urtasun, per introduir-hi millores, entre elles una esmena per acabar amb les subvencions a la ramadera designada als toros de lídia. En canvi, lamentem que el Partit Socialista hagi abandonat el seu suposat compromís amb la sostenibilitat i la salut de les persones i s’hagi alineat amb les grans corporacions agroindustrials.

En les setmanes vinents l’acord ha de ser ratificat pel Consell d’Europa i els Estats-membre. Des de Barcelona En Comú demanem als eurodiputats del PSOE que replantegin el sentit del seu vot. Així mateix, ens sumem a les mobilitzacions en marxa per evitar que aquesta nova política regressiva tiri endavant, i perquè s’acordi una Política Agrícola Comuna destinada a cuidar la vida. L’alimentació és un dret fonamental i un pilar clau per a la salut humana, dels ecosistemes i del planeta. Necessitem que que la Política Agrícola Comuna, les institucions europees i el pressupost comunitari es posin al servei de l’alimentació sostenible i de cuidar la vida.