Les plataformes ciutadanes municipalistes de Barcelona, A Corunha, Santiago, Ourense i Zaragoza exigeixen la retirada dels càrrecs contra els titellaires detinguts

Davant el desmesurat al·luvió informatiu, polític i judicial que ha desencadenat la representació d’una obra de la companyia Títeres desde Abajo, programada per l’Ajuntament de Madrid durant la festa de Carnaval, les organitzacions firmants sotasignades volem declarar el següent:

  1. Dues persones innocents han estat privades de llibertat durant diversos dies de manera injustificada, per la seva activitat com a titellaires. Ens felicitem perquè, gràcies a la pressió social, acaben de ser posats en llibertat. La mesura de presó preventiva sense fiança era a totes llums abusiva. Tot i això, aquesta rectificació de la Fiscalia és insuficient i exigim, a més, la immediata retirada dels càrrecs. Més enllà del caràcter inadequat de l’obra “La bruja y Don Cristóbal” per a un públic infantil, es tracta d’una peça que realitza una crítica social des de la sàtira i res existeix en el seu contingut que justifiqui les acusacions d’exaltació al terrorisme. En cap cas l’obra contenia proclames o ovacions a ETA, com alguns pretenen fer-nos creure. Pel contrari, l’escena denunciava precisament la utilització que alguns fan del terrorisme i les seves víctimes, amb el propòsit d’atacar la diversitat política i criminalitzar els moviments socials. De la mateixa manera que ja s’han expressat jutges, advocats i professionals del món de la cultura i els mitjans de comunicació, nosaltres també rebutgem aquesta caracterització delictiva de l’exercici de la llibertat d’expressió, un dret democràtic irrenunciable, guanyat amb enorme esforç al llarg del temps.
  2. Estem davant una estratègia evident per a desestabilitzar l’Ajuntament de Madrid, just en el moment en què es discuteix el futur del Govern de l’Estat espanyol. Alguns que han fet de la corrupció i les polítiques antidemocràtiques les seves senyes d’identitat, ara intenten frenar la seva pròpia decadència amb els mitjans més bruts, mitjançant la manipulació, les mitges veritats i l’aplicació de la mordassa a la llibertat d’expressió. No es tracta d’una polèmica al voltant de la moralitat pública, ni d’un problema judicial, sinó d’un conflicte netament polític que s’intenta fer esclatar per canals antidemocràtics.
  3. Recolzem la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Madrid, Celia Mayer, que ha pres mesures després de reconèixer la responsabilitat d’un error de programació a la seva àrea de govern. Per aquest motiu, s’ha vist exposada a un atac mediàtic i a una gravíssima denúncia interposada pel Partit Popular davant l’Audiència Nacional. Veiem d’aquesta manera com actua un partit que després de molts anys de gestió corrupta intenta recuperar, mitjançant el joc brut, el recolzament que la ciutadania li està retirant.

El maig de l’any passat, les plataformes ciutadanes municipalistes entrem als ajuntaments impulsades per un desig majoritari d’un canvi en les institucions, per a recuperar la democràcia i posar en marxa polítiques on la prioritat són les persones. Hem fet de la transparència, el rendiment de comptes i el foment de l’escrutini públic part de les nostres senyes d’identitat. I des del primer dia hem rebut atacs des de diversos fronts de qui es trobaven molt còmodes amb la situació anterior. No ens troba aïllades, no ens troba soles. No funcionaran els intents de sabotejar, amb camàndules, als governs elegits legítimament per la ciutadania. El futur dels governs del canvi ha de seguir estant exclusivament en mans de la gent.


Estem al costat del Govern de Madrid i al costat dels titellaires, sobre els que pesa una acusació gravíssima i injusta.

Signen aquest document:

Barcelona En Comú
Marea Atlántica
Zaragoza En Común
Compostela Aberta
Ourense en Común