Les Ciutats del Canvi s'erigeixen com a espais per lluitar davant l’alça de l’extrema dreta

Les polítiques i discursos que han de desenvolupar les ciutats enfront de les forces xenòfobes i racistes que estan emergint a Europa ha centrat l’acte de cloenda de Municilab, on amb participat Mauricio Valiente, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Madrid; Elsa Bardeaux, consellera de joventut a París; i Jaume Asens, tercer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona.

Davant algunes enquestes que comencen a apuntar al creixement de forces polítiques amb discursos nítidament racistes i xenòfobs, alguns governs locals, han tractat de situar els drets humans en el centre de totes les polítiques públiques.  “Al discurs de 'no hi ha per a tots', el 15M responia apuntant cap amunt, a les elits. L'extrema dreta apunta cap als altres, als que no tenen i se’ls hi fa responsable de tots els mals”, ha manifestat Jaume Asens.

La resposta de les ciutats del canvi que han acollit persones refugiades ha provocat un debat sobre política migratòria del govern central i ha posat en el centre del discurs polític el paper que reclamen les ciutats. “Per combatre l'auge de l'extrema dreta, dels feixismes, cal oferir serveis públics de qualitat per a tota la gent sense excepció de cap tipus, i aquest és el camí que hem emprès des de les ciutats del canvi”, ha subratllat Mauricio Valiente.

Les polítiques neoliberals de retallades socials, de precarització de les condicions laborals i de pèrdua de qualitat de vida dels veïns i veïnes de les nostres ciutats estan reforçant i incentivant els discursos d'odi envers les persones migrants i refugiades, arribant-se a traduir en una falsa disputa entre les capes populars pels, cada vegada més escassos, recursos públics. “Lluitar contra l'exclusió, el racisme i l'extrema dreta és també garantir que tothom troba el seu lloc a la ciutat”, ha manifestat Elsa Bardeaux. En aquest sentit, Asens ha recordat que el de Barcelona és l'Ajuntament amb més inversió social. “On hi ha desigualtat sorgeix la xenofòbia, per això apostem per les polítiques socials. Ens sentim especialment orgullosos de l'Oficina per a la No Discriminació”, ha dit Jaume Asens.

 

Municilab 2018

Més de 300 persones han participat en aquestes jornades on s’han organitzat més de 30 activitats, dos actes públics, 6 tallers de creativitat i acció i 6 presentacions. A més, la trobada ha comptat amb una programació pròpia per als infants i una festa de cloenda amb els concerts de Los Ganglios y Las Hijas de la Cumbia.

En aquesta 2a edició de Municilab, des de Barcelona en Comú hem debatut sobre els reptes actuals i futurs dels governs locals i de les organitzacions polítiques; i les formes de fer política en xarxa per afrontar reptes comuns. Municilab es consolida com espai de trobada com a instrument de construcció i difusió de relat en relació al municipalisme i el treball coordinat entre els diferents actors.