Les “Ciutats del Canvi” presenten en comú les seves polítiques municipalistes transformadores

Les “Ciutats del Canvi” presenten l'Atles del Canvi, una eina que permet visibilizar la transformació política i territorial que ja s'està produint a escala estatal, cap a unes ciutats municipalistes radicalment democràtiques i feministes.

Fruit del treball en xarxa entre les plataformes municipalistes estatals, s'ha creat una eina digital anomenada “Atles del Canvi”, que inclou un repositori de polítiques realitzades per les plataformes des de les eleccions de maig del 2015. A aquest repositori li acompanya el primer projecte de mapatge municipalista estatal.

El repositori, amb més de 70 polítiques transformadores, posa en relleu que existeix una agenda municipalista en comú que ja s'està implementant en moltes ciutats i municipis del canvi. Aquestes polítiques d’escala local, de manera descentralitzada i amb la col·laboració de múltiples agents socials, mostren com en aquest primer mandat les ciutats del canvi estan avançant en un model de ciutat de futur més habitable per a totes les persones, més valenta en la defensa dels drets, democràtica en els processos, que cuida dels seus habitants i col·labora amb els agents.

El mapa, en contínua construcció, mostra que hi ha un espai polític municipalista d'abast estatal i que inclou des de ciutats globals fins a municipis rurals, des de plataformes electorals fins a col·lectius de barri. Un municipalisme transformador que no es caracteritza per la grandària de la població sinó per les pràctiques de radicalitat democràtica, per la construcció de baix a dalt, i la feminització de la política. El mapa esdevé una foto fixa que inclou 36 plataformes que van concórrer a les eleccions municipals de 2015, però la seva vocació és conformar-se com un espai obert en el qual es vagin incorporant altres plataformes i organitzacions municipalistes.

La visualització d'aquestes pràctiques i plataformes són la llavor per iniciar una reflexió cap a la construcció d'un programa municipalista comú per a les properes eleccions municipals.

En els propers mesos, està previst que es facin presentacions de l'Atles del Canvi en diferents ciutats de l'Estat, la primera serà a Barcelona en el marc de les jornades de Municilab el proper dissabte 27 d'octubre a la Universitat de Barcelona.

Pots descarregar-te les imatges de la campanya de l'Atles del Canvi al següent enllaç.