L’Audiència Provincial considera llibertat d'expressió que Gala Pin denunciés l’especulació de MK Premium “en la seva lluita contra la gentrificació i la protecció del dret d'accés a un habitatge digne”

Els jutges arxiven la causa i estimen que les manifestacions de l’exregidora de Ciutat Vella al programa Els Matins de TV3 estan emparades en els drets d'informació i de llibertat d'expressió perquè deriven d’un procés d’investigació i constatació previ, i que l’exregidora coneixia “de primera mà” les queixes dels veïns i veïnes sobre els problemes d’especulació al barri.

L'Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat la causa oberta per MK Premium contra Gala Pin, exregidora de Ciutat Vella, per un delicte de calúmnies. Els jutges del cas consideren que les manifestacions de Pin estan emparades per la llibertat d'expressió en qüestions d'interès públic com l'especulació immobiliària i la gentrificació que sofreix la ciutat.

Gala Pin va participar l’abril de 2017 en un debat al programa Els Matins de TV3 on també va assistir Daniel Leiva, administrador de MK Premium, un fons inversor que es dedica a especular amb immobles per augmentar-ne el seu valor a costa de fer fora els veïns i veïnes dels edificis. En aquest debat, l’exregidora va explicar el cas de dues finques del carrer Lancaster del Raval adquirides per la immobiliària i va denunciar l’assetjament a què se sotmetia els veïns perquè marxessin. MK Premium va denunciar Pin per “calúmnies i injúries” i va amenaçar d'interposar-li una querella criminal.

Ara, els jutges estimen que les manifestacions de l’exregidora de Ciutat Vella estaven emparades en els drets d'informació i de llibertat d'expressió. El jutge diu que les manifestacions de Gala Pin no són jurídic-penalment “rellevants” perquè deriven d’un procés d’investigació i constatació previ i que l’exregidora coneixia “de primera mà” les queixes dels veïns i veïnes sobre els problemes d’especulació al barri. En aquest sentit, el jutge considera que “les afirmacions fetes en aquest mitjà són certes”.

A més, en l’auto de l’Audiència Provincial es considera que les declaracions de Gala Pin van ser emeses en l'exercici de les seves funcions com regidora de Ciutat Vella en un programa de televisió que “versava sobre un assumpte d’interès social i de candent actualitat, el mòbing immobiliari, on empreses que adquireixen la propietat d'edificis sencers duen a terme certes pràctiques per a desallotjar-hi els ocupants amb contracte d'arrendament i, per tant, amb un títol legal per a la seva ocupació, la qual cosa constitueix una preocupació màxima per al govern municipal en la seva lluita contra la gentrificació de la ciutat i la protecció del dret d'accés a un habitatge digne, especialment per a aquells ciutadans amb menys recursos econòmics”.

Des de Barcelona En Comú seguirem defensant el dret a l’habitatge i confrontarem l’especulació o l’assetjament immobiliari per protegir els veïns i veïnes de la ciutat. I mantindrem el nostre compromís de lluitar per una regulació dels lloguers i una reforma legal que protegeixi els llogaters i llogateres i blindi l’habitatge contra l'especulació. 


Pots llegir en aquest post de Facebook de Gala Pin una valoració sobre l’auto.