La governança de l'aigua i l'energia uneixen les lluites de les ciutats

La gestió pública de l'aigua i l'energia és una tendència que comença a obrir-se camí en moltes ciutats. Mostra d'això ha estat el resultat del segon debat del cicle Del barri a Europa que s'ha celebrat avui a la Biblioteca Poblenou-Miguel Arranz, on s'ha posat en comú la importància de la gobernança de l’aigua i la energia. I per això veuen necessari treballar en xarxa per incidir en les polítiques europees.

En la seva intervenció, Eloi Badia, regidor d'Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona ha manifestat que "prenem dues decisions: entrar en el sector energètic i iniciar el procés per remunicipalitzar l'aigua". Badia ha recordat que l'aigua i energia són sectors connectats "des del punt de vista de les sobiranies".I en aquest sentit ha insistit que és important que s'obri debat públic sobre la remunicipalització de l'aigua. "És necessari treballar en xarxa a tots nivells: local, estatal i europeu", ha dit.

En la mateixa línia, Armando Cuenca, regidor d'Ecologia Urbana i Mobilitat de Pamplona en comú, ha reconegut que treballar en xarxa amb altres ciutats ha generat sinergies per lluitar juntes per batalles com la gestió de l'aigua i l'energia. "A Barcelona vau crear un operador públic d'energia i això va obrir la possibilitat que ens ho plantegéssim també a Pamplona", ha declarat Conca. A més el regidor de Pamplona hi ha ressaltat que la participació que fomenta la xarxa per la remunicipalització de l'aigua és el procés participatiu més important de l'Estat espanyol, ja que s'enfronta directament amb el poder econòmic hegemònic.

Per la seva banda, Paloma López, eurodiputada d'Esquerra Unida ha manifestat que els canvis que han introduït en directives europees en matèria de l'energia han estat gràcies "a iniciatives que vénen de baix, de la ciutadania". López ha declarat que estan treballant a posar al ciutadà com a protagonista del canvi energètic i centren el seu treball en l'autoconsum energètic i en la lluita contra la retirada d'impostos com l'impost al sol.

Mònica Guiteras, sociòloga i membre de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, ha destacat que en el sector energètic tot es planteja en termes tècnics i ha dit que és necessari obrir més debats. "L'energia i l'aigua han de servir per viure dignament perquè el seu accés és un dret fonamental", ha manifestat Guiteras.

El cicle constarà de sis sessions que se celebraran en diferents barris de la ciutat on participaran regidors de l'Ajuntament de Barcelona i altres ciutats del canvi de l'Estat, així com activistes i eurodiputades de les forces polítiques confluents de Barcelona En Comú.

A més dels debats públics, cada jornada es completarà amb un taller en el qual es treballarà un document de propostes que s'hagin abordat als debats previs. El resultat d'aquests tallers es presentarà a la tardor.

Els següents cicles abordaran les següents temàtiques: la radicalitat democràtica i la lluita contra la corrupció; la qualitat de l'aire i el transport públic; l'economia pel bé comú; i com frenar l'extrema dreta. La propera cita serà el 24 d’abril en el barri de Sants.