Gerardo Pisarello assisteix a la presentació de la iniciativa "Democracy in Europe Movement 2025", impulsada per Yanis Varoufakis

Gerardo Pisarello, membre de Barcelona en Comú, assisteix avui dimarts 9 de febrer a la presentació a Berlín de la iniciativa “Democracy in Europe Movement 2025” (DIEM2025). Yanis Varoufakis impulsa aquesta iniciativa, amb el lema “The EU will be democratised. Or it will disintegrate”. Ada Colau també hi participa amb el vídeo “Llamado urgente a las ciudades por una nueva Europa”.

Pisarello pren part en un dels panells de debat, amb la intenció de conèixer de primera mà DIEM2025. Barcelona en Comú estarà present per aportar una visió municipalista en la seva construcció. Una perspectiva vertaderament democràtica i transformadora, que empoderi a la gent i lluiti contra l'austeritat. La intenció de BComú és escoltar atentament qualsevol iniciativa interessant que sorgeixi en el marc del projecte impulsat per Varoufakis.

La Unió Europea juga un paper fonamental en la construcció del municipalisme democràtic. Molts dels constrenyiments que afecten als pobles i ciutats d'Europa venen determinats per marcs legislatius dissenyats a les Institucions comunitàries. Això no tindria per què ser així, però la realitat és que l’actual UE ha segrestat la democràcia i s’ha entregat a les mans dels lobbys que representen els negocis i les finances. Una “zona lliure de democràcia”, tant política com econòmica, en paraules de Varoufakis. Això no només és intolerable des del punt de vista polític. També és ineficient per l’economia i està causant una enorme injustícia social. En particular amb uns pobles europeus sotmesos a l’austericidi. I amb totes aquelles persones que busquen refugi al continent.

Davant d’això, cal actuar: L’actual UE amenaça el vell somni d’una Europa en pau, social i solidària. Si volem salvar-lo, cal impulsar un debat constituent a nivell continental.

Per aquests motius Barcelona en Comú estarà present en el llançament d'aquest fòrum de debat. Barcelona és una ciutat referent del municipalisme europeu, i el canvi que protagonitza BComú és una font d'inspiració pels moviments transformadors de tot el continent, no només a Catalunya i l'Estat.

BComú neix per defensar el municipalisme constituent a l'Estat. L'organització també considera que pot incidir en el debat europeu amb una idea en ment: avançar cap a una Europa en Comú.