Els Comuns veuen necessari fer front a l’emergència habitacional i regular el preu del lloguer per aturar l’expulsió dels veïns a Barcelona

Avui s’ha celebrat el primer acte dels cinc que tindran lloc a Barcelona amb el títol 'Portem les polítiques de canvi a la Generalitat” en el Parc de les Tres Xemeneies. Un acte on els Comuns han manifestat la necessitat de fer front a l’emergència habitacional i d’una regulació del preu del lloguer per aturar l’expulsió dels veïns dels barris de la ciutat.

David Cid, numero 7 per Barcelona de Catalunya En Comú-Podem, ha començat la seva intervenció recordant la proposta per regular els preus del lloguer al Parlament. “Aquesta proposta va ser rebutjada per Junts pel Sí i pel PP a la Generalitat. La dreta parla molt de banderes però no oblidem que sempre vota junta sobre polítiques econòmiques”, ha manifestat Cid. El candidat ha recordat que un dels objectius de Catalunya en Comú-Podem és regular el preu de lloguer. “La Generalitat té certa capacitat sancionadora però nosaltres volem més autogovern amb una Llei d’arrendament que eviti que la gent no destini més del 30% del seu salari al lloguer”, ha manifestat.

Cid ha recordat que, en matèria d’habitatge, la candidatura també fa una aposta per la rehabilitació i per teixir aliances amb el teixit cooperatiu. El candidat ha subratllat que “necessitem fer front a l'emergència habitacional i això no ho està fent la Generalitat”. En aquest sentit ha recordat el treball de l’Ajuntament en aquest sentit. “No pot ser que l’Ajuntament s’estigui arromangant i la Generalitat s'excusi tota l'estona en el Tribunal Constitucional”. Cid ha manifestat la necessitat de portar les polítiques de l’Ajuntament i a la Generalitat i ha posat d’exemple la unitat especialitzada per donar resposta al problema dels desnonaments que ha creat l’Ajuntament i que  ja ha atès prop de 2.000 casos.

Lucia Martín, diputada d’En Comú Podem en el Congrés dels Diputats, ha exposat el marc general en matèria d’habitatge i les competències de l’Estat que “durant més de 40 anys han fet unes polítiques que no han posat l’habitatge com una prioritat”. Martín ha recordat que “en els últims deu anys han retallat un 70% els pressupostos per a habitatge”. La diputada ha manifestat que el mercat de lloguer s’ha “precaritzat” i ha denunciat l’actuació del Partit Popular per afrontar la problemàtica de l’habitatge, ja que “segons el PP la crisi de l'habitatge s'ha acabat, la llei d'arrendaments funciona i no s’ha de canviar, i, a més, el preu del lloguer no s’ha de limitar perquè és inconstitucional”. Per altra banda, Martín ha recordat que la Llei 24/2015 i la Llei d’arrendament garantida no han sigut lleis que van sortir del Govern, sinó que han sigut iniciatives ciutadanes. “No pot ser que tinguem una Generalitat desapareguda i amb una incapacitat brutal que s'ha dedicat a retallar i matxacar el dret a l'habitatge”, ha declarat Martín.

Per David Bravo, arquitecte i assessor de l’Ajuntament de Barcelona, el dret a l'habitatge és la base de tots els drets i “malauradament hi ha polítiques que no ens el garanteixin”. En aquest sentit, ha explicat que s’han dedicat pocs esforços a l'habitatge i és important superar l'1% de l’habitatge públic que tenim ara mateix. A més, Bravo ha dit que “en els nostres barris, la gentifricació està substituint els nostres veïns per altres col·lectius amb una capacitat adquisitiva per pagar preus de lloguer que la gent d'aquí no pot pagar”. Finalment, l’arquitecte ha recordat que, des de l’Ajuntament s’han posat en marxa mesures per revertir la situació de l’habitatge a la ciutat multiplicant per quatre la inversió en polítiques d’habitatge. I ha afegit: “Aquest parc públic d'habitatge l'hem de tenir als barris cèntrics, que és on s'està expulsant els veïns i no només a l’extraradi”.

Finalment, Marisa Cordero, activista del barri de Sant Antoni, ha recordat que “l’habitatge no és un problema només d’una part de la població sinó que afecta joves, gent de mitjana edat i gent gran”. A més, Cordero ha manifestat que Barcelona hi ha 144.000 famílies viuen de lloguer, “i estan en perill de ser expulsats de les seves cases o de tenir preus de lloguer triplicats que no poden pagar”.