Els alcaldes i alcaldesses del canvi rendeixen comptes davant de 4.000 persones

Unes 4.000 persones han omplert el centre poliesportiu de l'Estació del Nord de Barcelona en la jornada Ciutats pel Bé Comú. Guanyar compartint experiències de canvi. Un acte en què els discursos s'han centrat en la lluita contra les desigualtats, les noves polítiques de transparència, mesures que posen a les persones en el centre de la política, així com la iniciativa de ciutats refugi.

Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha encarregat de l'obertura de l'acte, i ha destacat que "en tot just cent dies hem vist que es pot rescatar les persones abans que els especuladors". "En aquests 100 dies hem demostrat que a les nostres ciutats és possible que hi habiti l'esperança". I ha afegit: "Escolti, Sr. Rajoy, aquesta és el runrun de les ciutats que s'aixequen contra l'austeritat".

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'ha referit a Barcelona com la ciutat que la va acollir quan va ser una estudiant represaliada pel franquisme. Carmena ha posat l'accent en la funció pública dels alcaldes. "L'alcalde no és altra cosa que un veí més, els alcaldes estem per la cura, per la vida". A més ha afegit que "Madrid ha de ser la ciutat de l'abraçada. Als anteriors regidors del govern municipal no els importava la gent ".

Martiño Noriega, alcalde de Santiago de Compostel·la, ha manifestat que "hi ha una manera de governar en què la capacitat d'escolta ha de ser fonamental i en la qual es dignifiqui la funció pública. Som la resposta a una situació d'emergència, l'esperança de la gent comuna, la que vol més i més democràcia i que, davant del menyspreu proclama la fraternitat".

L'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, ha declarat: "Estem acabant amb aquests privilegis de la vella casta política: eliminant cotxes oficials, rebaixant sous, deixant de banda les llotges. Ja tenim sous prou dignes". "En aquest país de països el benestar ha d'estar al centre de les polítiques de govern".

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona, ha subratllat: "Tenim ciutadans que són estigmatitzats per la seva condició de migrants: la crisi humanitària és la fallida d'un sistema que hem de canviar de dalt a baix". Sabater ha dit: "Les autèntiques revolucions i transformacions comencen amb els petits gestos".

"En Cadiz hem posat fi a 20 anys d'indignitat i d'impunitat de governar contra la gent. A la política li cal Sud, el Sud dóna qualitat i calidesa a la política", ha declarat José María González, Kichi, alcalde de Cadis. "La política ha de ser poètica. Som Sud perquè som carrers i places, perquè som la gent", ha manifestat.

Joseba Asiron, alcalde d'Iruña, ha afirmat: "Hem vingut per quedar-nos, perquè el canvi sigui durador". Asiron ha ressaltat la importància de la celebració d'aquesta trobada: "És important que aprenguem els uns de les altres, que posem solucions sobre la taula, amb els diferent matisos que ens caracteritzen". "La vostra llibertat és la nostra llibertat, ha declarat en al·lusió al dret a decidir tant en Catalunya com al País Vasc.

L'alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, ha afirmat un clar desig: "Que la gent comuna deixi de sentirse intrusa en els ajuntaments". Ferreiro ha manifestat la necessitat de seguir treballant. "Som marea de canvi però encara queda molt per a la plenamar. Tenim entre mans crear una xarxa de ciutats dignes de ser viscudes i participades".

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha tancat l'acte. "El nostre compromís és ferm que mai més hi hagi ciutadans de primera i de segona". Colau ha fet referència a la recent iniciativa de ciutats refugi. "Davant dels que construeixen murs tenim un missatge: refugiats, sigueu benvinguts. Ada Colau ha llegit algunes de les centenars de cartes que ja estan arribant a l'Ajuntament oferint col·laboració en l'acollida i ajuda a persones refugiades. I s'ha preguntat: "Si aquestes persones poden col·laborar, com no pot fer-ho el Govern espanyol? Finalment, l'alcaldessa ha denuncit els assassinats masclistes de dones i ha reivindicat la memòria històrica de les dones de Barcelona.