Elena Tarifa: «A Horta-Guinardó impulsem l’Economia Social i Solidària i l’ocupació de qualitat, La Clota Cotreball i Ca N’Andalet en són un bon exemple»

La Rambla del Carmel ha estat l’escenari de l’acte-vermut de Barcelona en Comú ‘Horta-Guinardó construeix el seu futur’, que ha comptat amb les intervencions de la consellera, de Jordi Martí, Tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, i d’Aina Vidal, diputada d’En Comú Podem al Congrés

La Rambla del Carmel ha acollit aquest dissabte un acte de Barcelona en Comú sobre la transformació als barris de la ciutat i les polítiques econòmiques i d'ocupació que el govern municipal ha portat a terme en el Districte d'Horta-Guinardó.

La consellera Elena Tarifa ha valorat l’impacte positiu de les polítiques municipals al districte i s’ha centrat en les polítiques de promoció econòmica i ocupació al seu càrrec, sobretot en el marc del Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) d’Horta-Guinardó, «el full de ruta de BComú des del 2016». Un pla que es porta a terme tenint en compte «la realitat i les necessitats dels veïns i veïnes i en col·laboració amb les entitats socials del districte» i amb una inversió de més de 12.000.000€.

El PDE 2018-22 té quatre àmbits d'actuació: Desenvolupament i economia de proximitat, Ocupació de qualitat, Nou lideratge públic, i Economia Social i Solidària. Un dels projectes més destacats, segons Tarifa, és l’espai de La Clota Cotreball amb retorn social, creat el 2019: «Un projecte molt innovador d’activació socioeconòmica que ofereix espai de treball a persones i projectes d’emprenedoria, sobretot social i solidària, i la contraprestació es dissenya amb les entitats i es paga amb retorn social per als nostres barris», ha destacat. «Actualment té actius 30 projectes i més de 40 persones cotreballadores de diversos sectors com el tèxtil, que compta amb dos tallers». La consellera ha anunciat que el 7 de maig es presentarà La Clota Market al Parc de les Rieres d’Horta per donar visibilitat a aquests projectes emprenedors del tèxtil i en sumarà del districte i de la ciutat.

Precisament l’impuls de l’Economia Social i Solidària és una altra de les prioritats del PDE i «el Guinardó és un barri especialment actiu en aquest tipus d’iniciatives, fa anys que s’organitzant la Fira d’ESS i volem impulsar en breu la Taula d’ESS del Districte», ha explicat Tarifa.

La promoció de l’ocupació de qualitat és l’altra gran repte de les polítiques de Bcomú al districte. «Hem impulsat la Xarxa de Foment de l’Ocupació d’Horta-Guinardó, per tal de coordinar esforços i assolir més fites», ha assenyalat Tarifa. La xarxa aglutina entitats d’orientació laboral i desenvolupament socioeconòmic de proximitat i està previst tornar a impulsar una Taula d’empreses que s’hi coordini i complementi. En aquest sentit, la consellera ha explicat que s’està treballant en un protocol d’ocupació que connecti les veïnes d’Horta-Guinardó en recerca de feina amb empreses del mateix districte i en un catàleg d’entitats del districte que promouen inserció laboral.

Tarifa ha destacat el cas de Ca N’Andalet, situat al barri del Carmel, que s’ha convertit en «centre de referència de serveis d’ocupació al Districte, i que compta a més amb un Punt de Defensa de Drets Laborals».

El Tinent d’Alcaldia Jordi Martí, per la seva part, ha posat en valor el lideratge de Barcelona, per davant de Catalunya i l’estat, en la baixada de l’atur (-39% interanual) i l’augment d’un 25% de contractes indefinits. Ha mostrat «l’orgull de pertànyer a un espai polític que ha aconseguit canviar les condicions de vida de la ciutadania» perquè sap aprofitar millor els drets, com els que reconeix la reforma laboral, i ha afirmat que «la Barcelona de Colau és més igualitària que el Madrid d’Ayuso», qui només parla de la «falsa llibertat» i ha optat pel «model neoliberal dels 80». Les dades econòmiques demostren que «alguna cosa estarem fent bé quan Barcelona lidera el creixement econòmic, les exportacions i la millora de les condicions de treball», ha reblat Martí.

Així mateix, el Tinent d’Alcaldia dels comuns ha posat èmfasi en l’esforç de l’equip municipal per «contenir les forces econòmiques més especulatives» a la ciutat i ha posat d’exemple el PEUAT per frenar els pisos turístics i la proliferació de nous hotels, perquè com ha assenyalat Martí «no ens podem convertir en una ciutat només turística, que és igual a una ciutat de precaris».

Pel que fa a polítiques més concretes, Martí ha destacat l’aposta per la promoció i la construcció d’habitatge social, per la producció de proximitat, per la indústria neta, pel disseny i la innovació... i el seu impacte positiu en els barris. Els PDE dels districtes han primat també els ajuts al comerç de proximitat i les terrasses i els Baixos de Protecció Oficial, «la mateixa idea que els pisos socials, amb preus més assequibles, però aplicat al comerç de barri, per preservar l'economia de proximitat».

Finalment, la portaveu d’ECP al Congrés, Aina Vidal, ha centrat la seva intervenció en la reforma laboral impulsada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, tot i que ha estat la culminació de la lluita de la classe treballadora per derogar la del PP. La diputada ha destacat que tot el seu contingut «són millores pels treballadors i les treballadores» i que la reforma està pensada, «especialment i per primera vegada, per a les més precàries, per a les dones i per a la gent jove». De fet «per a molta gent serà la primera vegada que guanyen drets laborals o que tenen un contracte indefinit» ha afegit Vidal, que ha celebrat que «per fi» s’hagi ratificat el conveni de les treballadores de la llar, que tindran per primera vegada dret a percebre l’atur.

Per a la diputada, aquesta reforma «és el primer intent seriós de combatre la temporalitat i la precarietat» i ha remarcat que mentre “la proposta de la dreta són els contractes temporals i els expedients de regulació», la nostra proposta és «l’estabilitat, el contracte fix i els ERTEs». En conclusió, la reforma laboral del govern de coalició PSOE-Unidas Podemos «porta drets, garanties i protecció i significa un gran avenç per a la classe treballadora».

L’acte ha comptat amb intervencions de veïnes i representants del teixit associatiu del districte i ha acabat amb un vermut musical, amenitzat per les Dj’s Karmela Fest. Les activistes de BComú també han recollit signatures de la ILP per la regularització de persones migrades.