El treball en xarxa dels Ajuntaments del Canvi incideix en la nova Llei de Contractes del Sector Públic amb mesures que lluiten contra la corrupció

Representants polítics i tècnics dels ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, diputats i diputades del Congrés i persones vinculades a organitzacions socials i sindicals han participat aquest matí a la seu de Barcelona En Comú en una jornada sobre la nova Llei de Contractes del Sector Públic. Aquesta jornada ha posat en valor el treball en xarxa, coordinat i de col·laboració entre els espais estatal i municipal, i la capacitat d’incidència que representa en matèria de radicalitat democràtica i transformació de la gestió pública amb major transparència i valors ètics.

El passat 8 de març va entrar en vigor la nova Llei de Contractes del Sector Públic. Del seu resultat en destaca la renovació democràtica que representa i els criteris ètics que s'incorporen en les dinàmiques de contractació pública, principalment en l'àmbit dels governs locals. Sobre el projecte de llei presentat originalment per part del govern, el grup confederal En Comú Podem va aconseguir que fossin admeses 110 esmenes de les 118 presentades. Aquesta tasca va recaure principalment en el grup confederal i en la xarxa de tècnics d'Ajuntaments del Canvi, en el que hi destaca l'experiència i aportació de l'Ajuntament de Barcelona.

"La contractació pública és una eina per impulsar polítiques públiques, de lideratge públic", ha manifestat Gerardo Pisarello, primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, qui ha afegit que "l'economia del futur demana municipalitzar els grans sectors de l'economia". Pisarello ha destacat que sovint es diu que els ajuntaments tenen poques competències, però tenen una gran eina: la contractació. El primer tinent d'Alcaldia ha recordat que l'Ajuntament té un pressupost de 2.700 milions d'euros i que es destinen més de 1.000 milions a comprar béns i contractar serveis i se signen uns 53.000 contractes a l'any.

Per la seva banda, Marcelo Expósito, secretari tercer del Congrés dels Diputats i diputat d'En Comú Podem al Congrés, ha posat l'accent que la importància de la presència dels comuns a les institucions és "substituir les aliances perilloses entre allò que és públic i les elits, per noves aliances entre allò que és públic i la societat civil per aprofundir en el bé comú". Per a Expósito, la importància de la nova llei també es focalitza en la possibilitat de revertir les causes de la crisi econòmica. "Els ajuntaments del canvi han jugat un paper fonamental en la gestió sostenible de lo públic”, ha dit el diputat.

Gloria Elizo, vicepresidenta quarta del Congrés dels Diputats, ha subratllat que el 18% del PIB a Espanya té a veure amb la contractació pública: "El canvi de paradigma ha de ser un canvi de l'estructura que empara la corrupció". I ha valorat el treball per sumar clàusules que han millorat la nova llei de contractació publica. "La llei pot ser millorada perquè encara no respon a totes les demandes ciutadanes i per això hem de treballar en el canvi de paradigma", ha dit la diputada.

Finalment, Josep Vendrell, diputat d'En Comú Podem al Congrés, ha manifestat que la contractació pública és una eina de transformació de la societat i de l'economia, una política pública més i la ciutadania tenim el dret a un ús eficient dels serveis públics. El diputat ha afegit que amb les esmenes presentades a la llei es va plantejar un canvi de paradigma en la contractació pública: "Les pymes tenien molts problemes per accedir als contractes públics, hi havia una situació de monopoli de les grans empreses. És un dels èxits de la nova llei".

En l'acte també han participat, entre altres, Candela López, primera tinenta d’alcaldia de Castelldefels; José Téllez, regidor de l'Ajuntament de Badalona, i representants dels municipis de Sant Adrià, Sant Cugat, Sant Just Desvern, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Ripollès i Terrassa.

Més informació: https://escoladelcomu.cat/ca/activitat/jornada-la-nova-llei-de-contractes-del-sector-public-i-la-seva-aplicacio-als-ajuntaments