Declaració de Barcelona en Comú respecte als fets ocorreguts el dia 24 a les festes de la Mercè

En relació als fets viscuts el dia 24 de setembre en el marc de les festes de la Mercè al balcó de l’Ajuntament de Barcelona i a les reaccions posteriors: voldríem fer públiques com a Barcelona en Comú les següents reflexions:

  • És absolutament intolerable que representants dels grups municipals facin difusió a les xarxes de posicionaments racistes i xenòfobs contra el 1er Tinent d’Alcalde de Barcelona. Procés on s’ha pogut constatar obertament, ja no la seva qualitat democràtica, sinó més directament la seva qualitat humana. 
  • És greu que en un marc festiu els nostres representants institucionals protagonitzin una picabaralla política, tenint, com es tenen, altres espais per dirimir i/o presentar les seves respectives posicions. Les festes populars són un espai d’expressió de la ciutadania, expressió que inclou,  sens dubte,  la possibililitat de la crítica i el posicionament polític d’aquesta mateixa ciutadania. Però no són un espai per a l’ús dels nostres representants institucionals en el marc d’una campanya electoral.
  • És greu que en aquest tipus d’actuacions es menyspreï obertament la representació institucional del govern de la ciutat amb actuacions que, no en tenim cap dubte, si s’haguessin donat contra aquells que les protagonitzaven haurien estat motiu d’escàndol en els principals mitjans d’opinió. Pràctica que comença a ser habitual en aquells que es pretenen presentar precisament com els garants més fidels de les institucions existents.

En aquest sentit, emplacem a:

  • Que es respecti l’Ajuntament de Barcelona com a institució i als seus màxims representants.
  • Que aquells representants de grups municipals que han travessat totes les línies vermelles donant espai als discursos xenòfobs rectifiquin en la seva posició.
  • Que el govern de la nostra ciutat que prengui les mesures que cregui adients per tal que aquests fets no es tornin a produir.  

La nostra ciutat està vivint un moment de canvi crucial en la seva història. Barcelona en Comú té com a prioritat participar d’aquest canvi conjuntament amb la ciutadania, per tal de fer possible els seus múltiples drets i esperances. Cal però, també, una oposició que estigui, des de la fiscalització crítica de l’acció de govern a la presentació d’alternatives, a l’altura del moment que estem vivim. De moment, hem de lamentar profundament veure com una part d’aquesta oposició no està mostrant ser digna d’aquesta ciutat.

Piulades que circulaven el 24 de setembre a xarxes socials :