Comunicat sobre els fets esdevinguts arran del desallotjament del Banc Expropiat

Des del 2012, el Banc Expropiat ha sigut un punt de trobada d'entitats i de participació de veïns i veïnes del barri que desenvolupa projectes socials, culturals i formatius. Ha estat un clar exemple de convivència i de participació que ha pres un espai buit per omplir-lo de vida.

Creiem que aquest tipus d'iniciatives contribueixen a la transformació social necessària en els temps actuals. Barcelona en Comú s'oposa i denuncia el model de desenvolupament urbà especulatiu que permet mantenir espais buits sense funció social, quan hi ha una demanda per part de col·lectius molt diversos per desenvolupar activitats socials, culturals o comercials que enriqueixen el teixit dels nostres barris. Per aquest motiu reconeixem la tasca dels nombrosos espais autogestionats de la nostra ciutat i estem a favor d'aquestes iniciatives que enriqueixen els nostres barris amb solidaritat i el suport mutu.

L'Ajuntament de Barcelona ha mantingut converses amb el Banc Expropiat des de l'inici de la legislatura: primer per acordar posar fi al pagament de lloguer de 66.500 € euros anuals que efectuava l'anterior govern de CiU d'esquena al mateix col·lectiu i sense que aquest ho volgués. El govern municipal actual es va prestar per mediar entre el col·lectiu i el propietari de l'immoble i sempre ha estat disposat a buscar espais alternatius on desenvolupar el projecte. Propostes que van ser rebutjades legítimament per l'assemblea del Banc Expropiat, que per raons polítiques no accepta cap mediació amb l'administració.

El desallotjament del Banc Expropiat respon a una petició d'un particular que s'executa per part dels Mossos d'Esquadra per ordre judicial, seguint també ordres del Departament d'Interior de la Generalitat.

Rebutgem les diverses mostres de violència que s'han donat a Gràcia aquests dies. Així mateix mostrem preocupació per algunes imatges que han circulat per xarxes, com també pel testimoni d'alguns periodistes que apunten a una desproporció en la utilització de la força. 

Al mateix temps instem a la Generalitat a què assumeixi la gestió responsable del conflicte per evitar escalades de violència. Mentrestant, l'Ajuntament se segueix posant a disposició de tota taula de diàleg que sigui necessària per buscar una solució alternativa perquè es puguin seguir desenvolupant les activitats del col·lectiu.