BComú aposta per fer de Barcelona una ciutat lliure de plàstics d'un sol ús

Barcelona en Comú vol consolidar una política que permeti eliminar de la ciutat els plàstics d'un sol ús, encara molt freqüents avui en dia. Per fer això, BComú planteja una sèrie de propostes a mig termini en matèria de residus i que passen per generalitzar l'ús d'envasos reutilitzables tals com gots, tasses reutilitzables per a begudes calentes, servei de vaixella reutilitzable i les alternatives compostables, així com reduir les ampolles d'aigua d'un sol ús i el consum de safates de plàstic.

Algunes d'aquestes propostes ja estan funcionant. En aquest mandat, el got reutilitzable s'ha estès a diverses festes majors i alguns festivals musicals, fet que ara permetrà fer el salt d'escala. Altres casos, com promoure un sistema de tasses reutilitzables per a begudes calentes, és una proposta que ja existeix en ciutats com Friburg, on més d'un centenar d'establiments participen en aquest sistema de reutilització. La proposta consisteix en que les tasses es puguin recollir en un establiment de qualsevol punt de l'àrea metropolitana i retornar a qualsevol altre punt.

Així mateix l'estratègia de Residu Zero contempla millorar en 20 punts els resultats de recollida selectiva actuals per situar-se per sobre del 55% l'any 2025, complint així amb el mandat europeu. Aquesta estratègia, d'abast metropolità, permetrà estalviar a la ciutadania 20 milions d'euros, reduir les emissions de CO₂ en 250.000 tones anuals i promoure l'economia circular, generant 1.650 llocs de treball.

El 2018, Barcelona ja va començar a posar en pràctica el nou paradigma de gestió de residus amb la implementació de la recollida porta a porta de Sarrià. En poques setmanes la recollida va passar del 19% a superar el 60%. El nou contracte aprovat permetrà desplegar aquesta iniciativa i semblants a la resta de la ciutat.

Tot plegat, a més, contribuirà a la reducció de la incineració, amb una reducció del 30% al 50% prevista per Europa pel 2025 com a primer pas per un futur d'incineració zero.