Barcelona en Comú se solidaritza amb el poble de Xile davant la inacceptable violència de l'Estat xilè

L'esclat social que viu el poble xilè actualment ha posat sobre la taula la crisi d'un model neoliberal injust i incompatible amb el bon viure a nivell global, de les conseqüències del qual Barcelona no està exempta.

L'Estat de Xile ha reprimit de manera violenta les i els ciutadans, vulnerant sistemàticament els Drets Humans amb l'acció de les Forces Armades i d'Ordre Públic des de l'inici de les primeres accions de desobediència civil. Segons dades de l'Institut Nacional de Drets Humans de Xile (INDH), actualment hi ha més de 3.400 persones ferides, 1.900 per ferides de bala i més de 350 amb lesions oculars. A més, s'han presentat més de 500 denúncies contra la policia per agressions sexuals.

Aquesta situació és absolutament inacceptable per a un estat democràtic, així ho demostra l'aprovació de l'acusació constitucional contra l'ex Ministre d'Interior del Govern de Sebastián Piñera, Andrés Chadwick, com a responsable polític de les violacions als drets humans durant la seva gestió.

Des de Barcelona en Comú, comdemnem fermament l'ús de la força i la violència sexual per part de l'Estat xilè i rebutgem rotundament que la policia especialitzada espanyola es faci còmplice d'aquesta repressió a través de l'ensinistrament de la policia xilena.

Ens solidaritzem amb les les víctimes de la repressió d'un Estat indolent. Posarem tots els nostres mitjans a disposició per a aconseguir justícia, veritat i reparació dels qui han vist afectats els seus drets. Així mateix, mostrem el nostre suport als veïns i veïnes xilenes que donen suport a la resistència des de Barcelona.

Saludem, també, la lluita de les xilenes i xilens als carrers i barris. Les legítimes demandes del poble xilè són també les nostres demandes: pensions dignes, accés universal a la salut, desprecarització del treball, gestió de la crisi climàtica, dret a l'habitatge i a la ciutat. La condemna a les violències sexuals és també nostra i del món sencer, que ha corejat l'himne de Las Tesis. Sabem que només mitjançant la fraternitat i articulació global podrem aconseguir la justícia.

Finalment, volem posar en valor el paper que està exercint el municipalisme transformador a Xile. Ciutats com Valparaíso estan en primera línia en la cerca d'alternatives a l'statu quo, exigint un procés constituent a l'altura del moment i de les reivindicacions ciutadanes. Només així, a través processos de radicalitat democràtica que desbordin les institucions, es podrà construir un sistema més humà que posi la vida al centre.

Per això ens tornem a comprometre a teixir xarxes de solidaritat i esperança entre Barcelona, les ciutats de Xile i del món.