Barcelona en Comú presenta al Parlament Europeu la seva proposta per transformar i municipalitzar Europa

Barcelona en Comú ha presentat avui al Parlament Europeu una bateria de 20 propostes per transformar i municipalizar Europa, de cara a les eleccions europees del 2019. L'acte “Municipalitzem Europa” ha reunit avui regidors dels governs municipals de Barcelona, Nàpols, París, Amsterdam i Grenoble, així com regidors d'altres municipis europeus, eurodiputats i representants de xarxes europees.

La lluita contra els lobbies, la necessitat de posar l'habitatge en l'agenda política europea, com posar fi als oligopolis, la feminització de la política, l'aposta per la democràcia real o el desenvolupament de mecanismes per combatre el canvi climàtic, són algunes de les propostes que s'han presentat.

“Tenim una gran oportunitat per impulsar candidatures europees que siguin municipalistes”, ha manifestat Gerardo Pisarello, primer tinent d'Alcaldia de Barcelona en referència a les eleccions europees del 2019. Pisarello ha subratllat la necessitat de “portar a Europa una agenda pròpia de les ciutats per lluitar contra l'especulació, contra els grans oligopolis, i per una normativa que permeti marge d'actuació i autonomia municipal”.

Durant el debat, s'ha destacat el lideratge de Barcelona en l'articulació del moviment municipalista a nivell internacional. “Vull agrair a Barcelona per liderar la xarxa de moviments municipalistes. Aquesta dimensió internacional és primordial", ha manifestat Anne-Sophie Olmos, regidora d'Administració Pública de Grenoble. En la mateixa línia s'ha expressat Rutger Groot Wassink, regidor d'Assumptes Socials en Amsterdam, qui ha subratllat que “l'experiència de Barcelona és inspiradora per a nosaltres a Amsterdam. Treballant junts podem transformar radicalment l'agenda europea".

En l'acte també han participat Eleanora De Maco, regidora de Nàpols; Rutger Groot Wassink, regidor d'Assumptes Socials en Amsterdam; Ian Brossat, regidor d'Habitatge de París; Anne-Sophie Olmos, regidora d'Administració Pública de Grenoble; Ernest Urtasun, eurodiputat; Marisa Matias, eurodiputada, Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory; Satoko Kishimoto, Transnational Institute; i la periodista Nora Hamadi.

“Del Barri a Europa”

“Municipalitzem Europa” és el resultat de sis mesos de treball desenvolupat durant el primer semestre del 2018. En aquest període, es va organitzar un cicle de sis debats públics en diferents barris de Barcelona sota el títol ‘Del Barri a Europa’, per promoure una reflexió sobre la relació entre el municipalisme i la Unió Europea. Les trobades van tractar temàtiques prioritàries per a les ciutats, com són l'habitatge, l'aigua i l'energia o la radicalitat democràtica. El cicle va permetre constatar el gran interés que genera la política europea quan se la vincula a les prioritats de la comunitat local.

Es pot consultar el document amb les propostes sorgides del cicle de debats al següent enllaç: Municipalitzem Europa