Barcelona En Comú obre una nova edició de la Filadora per donar suport a projectes socials de la ciutat

Barcelona En Comú presenta avui la segona edició de La Filadora. Aquest any es finançaran 22 projectes amb una partida econòmica de gairebé 174.500 euros. La Filadora està adreçada a col·lectius, plataformes de moviments socials, associacions, cooperatives sense ànim de lucre i fundacions que impulsin projectes que millorin la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Barcelona. 

Amb l’objectiu de donar suport a processos d’autogestió, coproducció i reivindicació social dels barris de la ciutat, Barcelona En Comú obre avui i fins al 9 d’abril el període per presentar-se a la segona edició de La Filadora. Una iniciativa que promou projectes de transformació social que tenen com a vocació enfortir el teixit social, teixir relacions, potenciar la creativitat als barris, la vida comunitària, la igualtat d’oportunitats, l’empatia i la diversitat. "Vam venir a fer les coses d'una altra manera, i la Filadora planteja una independència dels projectes que es presenten respecte a la nostra organització i pretén també generar una nova cultura de relació amb els partits", ha manifestat Gala Pin, portaveu de Barcelona En Comú.

D’on surten els diners per un projecte així? 

De les primeres coses que Barcelona En Comú va proposar al ple de la ciutat va ser abaixar els sous dels i les representants polítics, però CiU, PP, PSC i Ciutadans van votar en contra i els sous dels càrrecs públics van quedar com estaven en el mandat anterior. A Barcelona en Comú tenim un codi ètic que estableix que les persones de l’organització que treballen a l’Ajuntament cobrin un sou d’entre 1.800 i 2.200 euros. Llavors, ens vam proposar destinar la diferència entre el sou que reben els càrrecs públics electes de Barcelona En Comú i el que cobren realment segons el nostre codi ètic, a projectes socials de la ciutat. 

En resposta als periodistes sobre les crítiques al programa de La Filadora per part del Grup Demòcrata l'any passat, Gala Pin ha dit: "Davant d'aquells que sospitosament s'han portat el 3%, nosaltres destinem el 17% justament a finançar projectes sense demanar cap tipus d'adhesió a Barcelona En Comú". I ha afegit que: "entenem que és un deure justament poder destinar aquests recursos a aquestes associacions per reforçar aquesta tasca de la que ens beneficiem tota la ciutat. La Filadora és un projecte innovador dins de la cultura partidista a la qual estem acostumats". 

Edició 2018

Per a aquesta edició comptem amb una partida econòmica de gairebé 174.500 € (142.000 € dels excedents de sou de 2017 + 32.500 € del romanent de la primera edició). 

Es finançaran 22 projectes: 

  • 6 accions de ciutat, amb un import de fins a 15.000 € per cadascuna de les línies d’acció: habitatge, memòria i drets civils, i mobilitat i salut.
  • 16 accions de barris amb una donació de fins a 4.500 euros: Projectes d’àmbit territorial, almenys un per cadascun dels deu districtes, que potenciïn els barris com espais de comunitat, trobada i creació.

La Filadora també contempla donar suport a accions puntuals i campanyes de mobilització engegades per organitzacions i moviments socials que estiguin en sintonia amb el nostre projecte polític, i que no puguin optar a la convocatòria anual de La Filadora. 

Les línies d’acció dels projectes que es poden presentar a La Filadora 2018 són: 

  • Memòria i drets civils: Es valoraran iniciatives compromeses amb els projectes de reconeixement de memòria històrica i drets civils, de trajectòries activistes, lluites i moviments, dels valors republicans o dels 40 anys d'Ajuntaments democràtics.
  • Habitatge: Es valoraran iniciatives compromeses amb el dret a l'habitatge. Des de campanyes o projectes de sensibilització de l'habitatge com un dret i no com un bé especulatiu, fins a iniciatives que fomentin la millora al seu accés. 
  • Mobilitat i Salut: Es valoraran iniciatives compromeses amb una mobilitat sostenible i que millorin l'impacte en la salut pública. El model de mobilitat té conseqüències evidents en la salut dels veïns i veïnes, i també a nivell ambiental, econòmic i social. 

"Amb La Filadora volem valorar el treball que ja s'està fent des dels mateixos moviments socials i per això des de Barcelona En Comú proposem línies d'acció que tenen a veure amb l'habitatge o la mobilitat i els hàbits saludables", ha dit, Enric Bárcena, portaveu de Barcelona En Comú.

Des d’avui i fins al 9 d’abril es poden presentar els projectes. Del 9 al 2 de maig es fa la preselecció i entre el 4 de maig al 15 de maig es faran les votacions i el 18 de maig es proclamaran els resultats definitius.

Dades de 2017

En la primera edició de la Filadora es van presentar 262 projectes (125 projectes de ciutat i 137 d’accions de barri). Es van preseleccionar 69 per votar. Finalment un total de 26 projectes guanyadors (6 accions de ciutat i 20 de barris). En 2017 es van destinar als projectes de Filadora un total de 183.520 € dels 216.000 € disponibles, corresponents als excedents del sou de càrrecs electes a l'Ajuntament corresponents a 2015 i 2016.  El romanent de quasi 32.500 € s’ha sumat a la dotació de la convocatòria de 2018.  

Avui també s’ha presentat el vídeo que promocionarà la Filadora i on apareixen alguns dels projectes que es van finançar el 2017. Es pot veure el vídeo en el següent enllaç: https://youtu.be/4Bge1LDl4mE 

Tota la informació de la Filadora está en la web: https://filadora.barcelonaencomu.cat/