Barcelona En Comú crida a manifestar-se l’1 maig contra totes les precarietats

Des de Barcelona En Comú fem una crida a sortir al carrer l’1 de maig en les diferents mobilitzacions convocades per les organitzacions sindicals, i ens adherim a la mobilització estatal, organitzada des de les Marxes de la Dignitat, per confluir totes juntes a Madrid el dia 27 de maig. 

Exigim no només fer fora al govern del Partit Popular (recolzat per C’s i PSOE) per tots els casos de corrupció que han sortit a la llum, sinó perquè es continua retallant al dictat de la Troika (UE-BCE-FMI) afavorint la banca amb un deute il·legítim i impagable. L’atur i les baixades competitives de salaris seguiran i la pobresa ja s’estén al 10% de les persones amb treball.

Ens han mentit durant 9 anys de crisi anunciant-nos l’arribada de la recuperació i dient-nos que no era  possible fer res més, però hem demostrat que organitzats si volem, podem. Des del municipalisme rebel i sense tenir-ne les competències en Treball ni Inspecció, hem començat a construir amb les eines que disposem.

Durant el 2016 s'han atès a Barcelona 28.255 persones en situació d'atur (22.905 al 2014), 1.881 persones han estat contractades per mitjà de plans d'ocupació (791 al 2014), s'han format 1.821 persones aturades (212 al 2014), 2.400 persones sense treball han estat ateses a barris de la ciutat més desfavorits i 58 de cada 100 persones que han passat pels dispositius d’orientació i inserció han trobat feina

A Ciutat Vella i Nou Barris s’ha començat  a impulsar el treball digne des dels barris, en cooperació amb entitats del territori, i s'està treballant per incloure una formació en drets laborals en els recursos formatius i ocupacionals, per tal de donar a conèixer eines per fer front a la precarietat. Hem inclòs clàusules socials en la guia de contractació municipal i seguim treballant en la creació del segell de qualitat a l'ocupació. I estem augmentant  les cobertures amb suports d'inclusió municipal contra la pobresa, mentre la Generalitat no aprovi la ILP de Renda Garantida de 670 € per a tota persona sense aquest ingrés mínim.

Tot i l’esforç d’impulsar des de Barcelona Activa l’economia social i solidària amb gestió democràtica, ens trobem amb la negació de la Patronal Foment-CEOE a negociar uns convenis dignes. La cobdícia per maximitzar guanys fa que els salaris perden cada any més valor i, segons el Banc d'Espanya, no es podran recuperar fins al 2020. La seva recuperació és la dels beneficis de bancs i de l’IBEX 35 i la nostra precarietat. 

Els pressupostos de la Generalitat de Junts pel Sí no resolen la situació d'emergència social, tampoc els de l'Estat espanyol, com s’ha denunciat des d’En Comú Podem. El pacte fet amb el PSOE per limitar la pujada del salari mínim a 707 € en compte de 900 € és un exemple de la prioritat socialista amb el PP. A Catalunya aquest salari hauria de ser superior a 1.080 € per 14 pagues per fer complir la Carta Social Europea. Un exemple més del neoliberalisme del PdCat (CiU) amb PP o PSOE. Les reformes laborals i la llei Mordaza perduren massa anys, com els corruptes, i hem de tombar aquests governs.

Des d’Unidos Podemos-En Marea-En Comú Podem lluitem juntes contra les noves retallades en les pensions amb un nou Pacte de Toledo i moviments socials com la Marea Pensionista reben suport a les institucions, fent creixer la mobilització de pensionistes i actius en la defensa del seu poder adquisitiu (0,25% en lloc del 3% de l’IPC). Les grans llistes d’espera a la sanitat, la pobresa energètica o la falta de lloguers accessibles afecten milers de catalans empobrits i per tant, des de Barcelona En Comú, continuem donant suport a tot aquest sindicalisme social que s’auto-organitza i empodera.

Ens calen lleis que trenquin els límits que ens imposa Montoro contra la municipalització i el límit de dèficit,  que limitin la pujada de lloguers, i paren així l’expulsió de veïns i l'especulació d’empreses que compren blocs sencers d'edificis. Hem de potenciar la solidaritat i la unitat de les lluites amb els estibadors, els taxistes, les cambreres d’hotels (Las Kellys)  els treballadors de l’aeroport, transportistes, teleoperadors i més col·lectius precaris. 

Sobren els motius per promoure mobilitzacions unitàries de molts moviments socials i sindicals com fa la Marxa de la Dignitat, creant organització unitària a ciutats, barris i empreses. Des de Barcelona En Comú estem decidits a lluitar juntes per canviar aquest sistema capitalista, animen a tothom a participar en les manifestacions de l’1 maig i a anar a Madrid el 27 de Maig a la mobilització estatal.